Re: zaměsnávání cizince
Pro ÚP není podstatné rezident-nerezident - toto označení se vztahuje ke způsobu zdaňování, projděte historii. Pro ÚP jsou podstatné Informace o nástupu, to jste si našla - povinnost z-tele přihlásit nejpozději v den nástupu, oznámit ukončení do 10kal.dnů od výstupu. U ZP věnujte pozornost nahlášení jakým kodem - info pět najdete na webu ZP, na OSSZ - pokud zaměstnání založí účast na pojištění, je důležité požádat o rodné číslo nebo alespoň Evidenční číslo pojištěnce (EČP -toto slouží výhradně pro účely nemocenského pojištění, aby mu byla započítána doba důchodového pojištění na území ČR). Při podání EČP se mi již stalo, že sama OSSZ přidělila EČP již bez žádosti. Ono totiž správně - z-tel ani žádat o EČP nemá, je to záležitost sociálky, ale přehrává to na z-tele. Nevím, jaký je nynější stav, takto postupovala sociálka u nás vloni, ale snad již postupuje dle "pravidel". Pokud již rodné číslo má, máte vyhráno :).
Já jsem dneska něco podobného řešila budeme zaměstnávat občana Sk , který bude pro nás na Slovensku dělat obchod, takže bych ho brala jako nerezidenta, ale na FÚ mi řekli, že může podepsat prohlášení a můžu uplatnit i slevu, ikdyž v Čechách nebydlí a ni přechodně. Tak snad mi to řekli správně, že prý už na místo pobytu nekoukaji.
Ne , já jsem si volala na úřady. Zaměstnavatelem je Česká firma, takže zdroj příjmů je z ČR,takže soc. poj. u nás jako naši zaměstnanci, ZP dle toho co má ve smlouvě, pokud mu tam napíšeme , že místo výkonu práce je SK i CZ tak pak u nás, daně u nás je to náš zaměstnance a příjem má od české firmy. Jen mě trochu zarazilo , že mi řekli na FÚ, že můžu uplatnit i slevu na poplatníka i když bydlí na SK a bude tam vykonávat většinu činnosti.
A vy máte místo výkonu práce v ČR nebo v SR? Protože my máme v SR, jelikož to je obchodní zástupce a bude pracovat jenom v SR. A na stránkách OSSZ mají napsáno, že sociální pojištění se řídí místem výkonu práce, tj. na Slovensku. A podobně příjmovka v tom § 22 - zdroj příjmu je v ČR pouze tehdy, je-li závislá činnost vykonávaná na území ČR.
Volala jsem na OSSZ i na FÚ, přesně jsem jim popsala situaci, že to bude zaměstnanec české firmy ,ale bude dělat obchodního zástupce na Slovensku a řekli mi, že budu postupovat jako by to byl občan ČR, přímo na sociálce mi řekli, že je místo výkonu příliš nezajímá. Tak zřejmě budu muset ten dotaz vznést písemně.
Kdo na sociálce proboha mohl říci, že je místo výkonu nezajímá ? Pokud to byla jen paní od přepážky, moc na ni nedejte. Zdenka má pravdu, co vím, místo výkonu práce právě pro soc. ohledně odvodů je dosti důležité. Měla jsem obrácený případ SK firma pobočku v CZ, SK firma vysílala z-ce do CZ, odváděli jsme v CZ, sociálka při kontrole napadla a tvrdila, že pojistné, protože neměli E101 příslušelo na SK, podala jsem svůj výklad, mimo jiné poukázala na místo výkonu práce v CZ, vedoucí nemocenského pojištění zadala dotaz na ČSSZ a měli jsme to dobře, tak skutečně, pokud chcete mít jistotu, zadejte písemný dotaz na vedoucí nemoc.pojištění či soc.pojištění, vše řádně popište a vyčkejte jejich rozhodnutí, protože u odvodů není radno pochybit, ale to vy víte, když zjišťujete.
A s tou daní z příjmu v ČR to víte jistě, že se platí v Česku? Protože když čtu ten §22, tak je tam jasně napsáno - práce vykonávaná na území ČR - nikoliv tedy zaměstnavatel se sídlem v ČR, takže daň z příjmu u Slováka s místem výkonu práce bych také platila na Slovensku. A ještě pro upřesnění k předchozímu příspěvku - vím, že je rozdíl, když má zaměstnanec sjednáno místo výkonu práce na Slovensku, nebo když se jedná o zaměstnance, který byl na Slovensko vyslán. Teď zpaměti nevím, co je jinak, ale vím, že se to posuzuje podle jiných ustanovení zákona.
Nevím, Zdenko, zda se týkala odpověď i mého příspěvku, nenapsala jsem to zcela přesně, socku zajímalo místo výkon práce, mí z-ci měli napsáno místo výkonu práce na SK, ale f a k t i c k é místo výkonu práce bylo v CZ, proto OK, pojistné odváděno do CZ, u nás daň také v CZ, vše v pořádku, ale nechci zamotávat hlavu kolegyni, my jsme byli tak trochu jiný případ ...
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.