Re: zahraniční stravné
děkuji, tak na cestaku bude mit tedy pouze stravne, fakturu za ubytovani placenou kartou jsem dala do faktur, tak napisu na cestak jen odkaz k ubytovani....., PHM mel take kartou, tak take jen odkaz. vyplatim pouze stravne a jeho listecky od jidla neresim...... nebo nekdy hradi take kartou, tak bych uctovala nedanove a spocitala mu stravne.., ze ?
předně : cestovní příkaz si zaměstnanec vypíše PŘED nástupem na zahr cestu, se zaměstnavatelem dohodne konkrétní podmínky cesty, ubytování, druh dopravy, stravu, další náklady také před cestou. Pak měl dostat zálohu, dle dotazu to vypadá, že nedostal. Takže spočtete stravné dle časových pásem v zahr., nezapomeňte na eventuální nárok na tuzemské stravné. PHM - měl by mít doklad o nákupu, z benzínové stanice, jestliže platil soukromou vlastní kartou, proplatíte. Pokud jel soukromým vozem, spočtěte také náhradu ( 3,90 Kč..) Určitě platil také dálniční poplatky, parkovné...to vše proplaťte...
uf, dekuji za odpovedi, ale jeste mam jeden dotaz. Zamestnanci co byli na slovensku na skoleni, donesli hotelovy ucet za ubytovani a meli na hotelu zajistenou plnou penzi.l ubytovani i ta plna penze byla zaplacena kartou. Udelala jsem cestak, kde jsme stravne uz nedavali /sef ani zamenstanaci nechteji, jsme loajalni, kdyz meli zajistene jidlo/, jen jsem vypslala vsechny nalezitosi co a jak a proc. Do dan. nakladu si muzu zauctovat ubytovani i tu plnou penzi co meli zajistenou ? musim u plne penze hlidat, aby to neprekrocilo castku na kterou by byl zakonny narok ve vysi stravneho nebo plnou penzi dam celou do dan.N a neresim ?
Dotaz je zmatený. Znovu opakuji: Podmínky pracovní cesty se musí určit před nástupem na prac cestu. Pokud bylo tedy předem dohodnuto ubytování včetně plné penze a pokud bylo předem i dohodnuto krácení stravného, budete jim stravné krátit za každé poskytnuté jídlo (snídaně, oběd, večeře). Pokud nebylo dohodnuto krácení, nekrátíte. Stravné je zákonný nárok. Co se týká kapesného, může být předem vyplaceno spolu se zálohou,ale také nemusí, zase záleží na tom, co máte v interní směrnici. Každopádně pro firmu je kapesné náklad daňový.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.