Re: porovnání příjmu
Tabulku zrovna nevím, to asi nenajdete, ale taky by mě to zajímalo, asi si to spočtem na nějakých příkladech. Bude to určitě zajímavý, přesto každý živnostník pořád brečí a v podstatě odvádí minimum proti zaměstnanci. Ale to oni nevidí. Zrovna včera psali v novinách, jak to chystají změnit - přesně tohle srovnání - zam.-živnost. Taky jsem osvč, ale uznejte, když to vidíte - ještě ty letošní zvýšený paušály (výdaje), tak neplatí skoro nikdo.
Ty paušály jsou nespravedlivé....
Ale mě zajímá to srovnání. Když to zkouším u podnikatele, který poctivě účtuje a platí, tak mi vychází při stejném čistém příjmu vyšší odvody než platí zaměstnanec (nepočítám-li odvod zaměstnavatele za zaměstnance). Nevím, jestli je to správně....
Zjednodušeně - v uvedeném případě by byl důchod zaměstnance vyšší než důchod živnostníka (samozřejmě jen určité výše, pokud by oba měli příjmy velmi vysoké, tak důchod stejně má svůj strop). A v nemoci za prvních 14 dní živnostník nedostane nic. Nemocenskou od 15. dne dostane jen pokud si hradí nemocenské pojištění.
Ještě záleží na tom, z jaké pozice to chcete zjistit. Já myslela obecně, ale pokud vám jde o náklady firmy - tedy pozice zaměstnavatele - k zaměstnanci máte zase povinnosti (dle zák.práce atd.), o živnostníka se nemusíte prakticky "starat". To chce pak propočítat přesně na nějakou částku.
>>>>>>>Ale to oni nevidí. Zrovna včera psali v novinách,
>>>>>>>jak
>>>>>>>to chystají změnit - přesně tohle srovnání -
>>>>>>>zam.-živnost. Taky jsem osvč, ale uznejte, když to
>>>>>>>vidíte -
>>>>>>>ještě ty letošní zvýšený paušály (výdaje), tak
>>>>>>>neplatí
>>>>>>>skoro nikdo.
>>>>>>Ty paušály jsou nespravedlivé....
>>>>>>Ale mě zajímá to srovnání. Když to zkouším u
>>>>>>podnikatele, který poctivě účtuje a platí, tak mi
>>>>>>vychází při
>>>>>>stejném čistém příjmu vyšší odvody než platí
>>>>>>zaměstnanec (nepočítám-li odvod zaměstnavatele za
>>>>>>zaměstnance).
>>>>>>Nevím, jestli je to správně....
>>>>>To Vám vychází správně, když nepočítáte odvody
>>>>>zam-tele za zam-nce, tak OSVČ platí víc. OSVČ platí
>>>>>procenta
>>>>>SP a ZP sám, kdežto zaměstnanec se o stejná procenta
>>>>>"dělí" se zaměstnavatelem.
>>>>
>>>>....a o to, co zaměstnavatel zaplatí za zaměstnance
>>>>na
>>>>ZP a SP, tak samozřejmě dá zaměstnanci menší hrubou
>>>>mzdu než by dal za fakturu živnostníkovi.
>>>
>>>Stejný výsledný čistý příjem u obou znamená to, že v
>>>takovém případě má firma nižší náklad u živnostníka.
>>>Zaměstnanec je dražší. Zaměstnanec je lépe pojištěn.
>>
>>Co to znamená"lépe pojištěn"?
>
>Ještě záleží na tom, z jaké pozice to chcete zjistit.
>Já myslela obecně, ale pokud vám jde o náklady firmy -
>tedy pozice zaměstnavatele - k zaměstnanci máte zase
>povinnosti (dle zák.práce atd.), o živnostníka se
>nemusíte prakticky "starat". To chce pak propočítat přesně
>na nějakou částku.
Měla jsem možnost vidět tabulky, porovnání co vás asi zajímá, z hlediska firmy vyšel mnohem dráž zaměstnanec než OSVČ a to se počítala "jen" mzda (odměna), nebraly se různé náhrady na dovolenou, nemoc, starosti se zástupem když z-ec onemocní, náklady na zařízení kanceláře pro z-ce atd.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.