Re: Faktura v CZK firmě na Slovensku
Leo, já myslím, že jste v otázce správně uvažovala. Před nedávnem jsem zde v diskuzi četla, že kurzové rozdíly mohou vznikat pouze u faktury v cizí měně. Při vystavené faktuře v CZK a placené na CZK účet by se podle mě mělo jednat o nedoplatek faktury. (Chci 2000 Kč, dostanu pouze 1800 Kč)Zkuste ještě pročíst minulé diskuse, takto jsem to vyčetla - sice už nevím kdo takto odpovídal, ale mě samotné to přijde logické. Neberte to ode mě jako nějakou radu...sama jsem toto nikdy do detailu nezjišťovala, protože my vystavujeme pouze fa v EURech a je nám také placeno v eurech.
nám se to stává také často, podle mě je to bankovní poplatek odečtený během převodu mezi bankami, nechávám si zaslat od odběratele kopii převodního příkazu, pokud vidím, že poukázali plnou částku v Kč, zaúčtuji jako poplatek, a z 99,9% je vždy těch 200 Kč.
Určitě bych to brala jako nedoplatek, pokud jste se dohodli, že faktura bude v CZK, měli zaplatit v CZK. Můžou přece i s eurového účtu zaplatit v CZK, akorát jim se to přepočte kolik je to eur a oni budou mít kursový rozdíl. Já bych to po nich chtěla. Vám mělo přijít na účet za celou fakturu.
Taky simyslím, že nám měla přijít částka uvedená na faktuře a poplatky. Na avíze je měna a částka k převodu v EUR, a pod tím zúčtovaná měna a kurz. Měli zadat takovou částku, aby my jsme obdrželi to co jsme fakturovali.
Pro tentokrát to necháme asi tak jak to je. Tu částku od nich prozatím požadovat nebudeme. Mám teda zaúčtovat jako kurzový rozdíl nebo na bankovní poplatky. Budu tam mít vlastně bankovní poplatky za zahr. platbu ve výši 145 + 200???
Taky se mi to nějak nezdá.
Na avíze jsou informace k úhradě tj. částka která měla být zaplacená a kurz. Jenže kurz se během jednoho dne změnil a dostali jsme o 200 Kč. méně. Tudíž asi budu muset zaúčtovat jako kurzový rozdíl, no ještě o tom popřemýšlím.
Děkuji
Sice je to krkolomný, ale i docela logický...vemte si příklad...
Vystavíte fakturu v Kč, odběratel vám ji zaplatí v hotovosti v EURECH...to zaúčtujete do poklady ale ta se musí vést v Kč, takže ty eura přepočítáte dnešním kursem na Kč, zítra ty EURA vezmete a směníte je za Kč a co vám vznikne??? Samozřejmě kursový rozdíl...
V případě paní (slečny) Lei, to má jednoduší o to, že nemusí s těmi EURY letět do směnárny, ale ta banka to udělala rovnou za ní...
Snad sem to vysvětli srozumytelně.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.