Re: OT náhradní volno za služební cestu
Ta cesta do zahraničí je na místo výkonu práce dle smlouvy, když jste zaměstnanec zahraniční f. a jedete do zahraničí, chápala bych to jako cestu do práce, za kterou nepřísluší náhrada, záleží na místu výkonu práce ve smlouvě. Nebo zahraniční firma působí u nás, jste tuzemský zaměstnanec a jedete na prac.cestu, pak záleží na dohodě se zaměstnavatelem, že čas strávený na cestě/mimochodem placený průměrem/ budete vybírat jako NV.
Místo výkonu mé práce dle smlouvy je v ČR, cesta je normální služební cesta do zahraničí za kterou dostanu diety, ale jde mi o to že strávím 2 dny (o víkendu) cestou tam a zpět. Mohu žádat zaměstnavatele, aby mi ty 2dny zaplatil, nebo aby mi dal náhradní volno. Moc Děkuji
Já si myslím, že pokud nejste řidič z povolání, pak čas strávený na cestě není výkonem práce a že Vám za něj náhradní volno nenáleží. Pokud jste ale na služební cestě pracoval o víkendu a nad rámec Vaší pracovní doby, pak čas výkonu práce přesčasem je a máte nárok na proplacení i příplatky, popřípadě na náhradní volno.
Naše spol. svým zaměstnancům, kteří jsou vysláni na PC do zahraničí a musí s ohledem na vzdálenost odjíždět již v neděli, aby v pondělí byli na místě výkonu práce počítá do odpracované doby i tuto cestu a poskytujeme jim na jejich žádost i čerpání NV za tento čas, jsem zvědavá na další názory. Jak by k tomu přišli, když své volno v so a ne věnují na cestu, aby splnili úkoly.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.