Hlavní navigace

Vlákno názorů k dotazu Alkohol od Karel Vážný - Re: Alkohol Zřejmě se má jednat o přestupkové...

  • Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
  • 19. 6. 2010 23:42

    Karel Vážný (neregistrovaný)

    Re: Alkohol
    Zřejmě se má jednat o přestupkové řízení a blokovou pokutu. Blokovou pokutu není povinnost zaplatit, pokud nezaplatíte bude věc předána přestupkové komisi, která obvykle má cca dvojnásobné rozpětí možných pokut a 500Kč (?) správní poplatek za prohranou instanci.

    Je třeba se zamyslet, zda má kolegyně rozumně hodnověrný důkaz proti té dívce, resp. zda by dokázala vhodně kladenými otázkami při výslechu dívky (trvat na konfrontaci) ji dovést k tomu, že ji může znát odjinud.

    Silnou obranou by byla sjetina z pokladny, kde by buď vůbec dané víno v dané době nebylo, nebo by bylo v nějaké skupině dalších věcí. Pak bych se dívky ptal, které jiné věci s tím nakupovala...

    Pokud bych nevěřil policii, tak bych si tyto důkazy nechal až do přestupkového řízení. V konfrontaci bych asi natvrdo uvedl, že pokud její důkazy neustojí, tak budu žádat naopak o přestupkové stíhání pro křivé obvinění.

  • 19. 6. 2010 23:45

    Karel Vážný (neregistrovaný)

    Re: Alkohol
    Ještě pozor, zaplacení blokové pokuty = přiznání, ze kterého pak ještě třeba zaměstnavatel může vyvodit důůsledky (hrubé porušení pracovní kázně apod.)

    Po zaplacení již není řádný opravný prostředek.

  • 21. 6. 2010 7:31

    Karel vážný (neregistrovaný)

    Re: Alkohol
    I jednání s policistou je přestupkovým řízením - zkráceným - blokovým a zaplacení (nebo převzetí složenky) je vlastně přiznáním. Proti tomu už není odvolání.

    Podobně jako třeba zaplacení dopravákům.

    Jediná šance jak se bránit bylo tu pokutu odmítnout a pak to spadne do plného správního řízení. A i tam to ještě mohou vyřešit "příkazem", tj. bez jednání vám přijde domů dopis, že vás uznávají vinným a udělují vám pokutu. A opět, pokud písemně nepodáte do 10(?) dnů odpor, nebo si to nevyzvednete, nabude příkaz právní moci a konec.

    Teprve po podání odporu se něco začne řešit.

    Výhodou na druhé straně je, že mají 1 rok na celé tohle kolečko, včetně odvolání k vyšší instanci (obec>kraj, nebo kraj>ministerstvo) a když do té doby nenabude rozhodutí právní moci, tak je promlčené.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).