Re: DBP na zboží z roku 2009
Dobropis jí bohužel potvrdil někde z provozu a ona se se mnou odmítí bavit, řve na mě že jsem blbá, že tohle nevím že jak je to z lonska tak jen s 0%. Ona mi řekla, že nám jasně řekla že pokud chcece zboží vrátit tak jedině bez DPH že nám dobropis s DPH nedá, není s ní fakt řeč, nevím jak jí to vysvětlit, to by mě musela pustit ke slovu a mít v hlavě mozek-
Bohužel v zákoně je MUZE !!!
DPH - Oprava základu daně a výše daně u zdanitelných plnění - § 42
(1) Plátce může opravit výši daně
Lze vystavit i tzv. finanční dobropis, který je bez DPH. Tento fin. dobropis je však pro Vás špatná varianta , stále se ještě řeší daňové dopady "MF zastává názor, že ustanovení § 42 odst. 1 je nutné vykládat tak, že plátce není povinen provést opravu základu daně a výše daně v případech uvedených v tomto ustanovení, ale v případě, že část plnění nebo celé plnění vrátí zpět prodávajícímu, nemá odběratel u vrácených plnění zachován nárok na odpočet daně, protože nebyly dodrženy podmínky pro odpočet daně stanovené zejména v § 72 a 73 ZDPH."
Více k tomuto tématu najdete v tomto odkazu str. 8
http://cds.mfcr.cz/cps/rde/xbcr/cds/KVKDP24022010.pdf
Jedná se o alkohol celková částka je 11.670,- Já to dopočítám nebudu riskovat a s pani se nedohodnu. S ní není řeč, každá moje snaha byla marná. Jde mi o to že jak máme my platit finančnáku tak je to blbé, asi by šla pokuta na náma a ne za tou firmou.
Ještě dotaz, pokud by pani účetní vystavila ten finanční dbp tak by se asi musel finanční jmenovat a neměl by v sobě zahrnutý seznam zboří, nebo se pletu? ted koukám, že ta částka není vč.DPH ale bez DPH když to spočítám na cenu zb bez DPH, tak mám z této částky spočítat 19%?
Název dokladů bych neřešila, pokud však má všechny náležitosti daňového tak bych zkusila na tom DPH trvat, vysvětlit paní, že nemůže vystavit DPH 0% jako že dani nepodléhá (ona asi o fin.dbp.nemá ani zdání, na takovém dokladu se DPH vůbec nezmiňuje).Pokud se nezadáří odvete DPH ze základu, tak jak jste si uplatnili (odvedené DPh by mělo být daň. nákladem 54/34) . Pro stát výborná situace, DPH má od Vás i dodavatele, proto ten litý boj mezi MF a poradci, tenhle postup totiž začali u nás praktikovat obchodní řetězce a pár let tak jeli, tudíž se jedná o velký balík.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.