Re: Sledovačka zaměstnanců
upravuje § 316 ZP
-za prioritní považuji ochranu zam-tele, aby zaměstnanci nezneužívali jeho prostředky pro soukr.potřebu
-zam-nec nemá co soukromě mejlovat na PC zam-tele, v PD
-je oprávněn přiměřeně kontrolovat a musí o tom zam-ce informovat
-bohužel se stalo zvykem, že zam-nec v PD na PC zam-tele surfuje, hraje hry, soukr.mejluje atd.
I účast u některých diskutujících zde někdy dokazuje, že se diskuze účastní tímto způsobem a je otázkou, zda a jak je o tom zam-tel informován, případně souhlasí či ne.
řeší se to většinou int.předpisem, kategorický zákaz, sankce za porušování, seznámit všechny zam-ce, případně technicky omezit některé funkce přístupů tam, kde nemají co dělat.
Jednoznačně souhlasím s tím, že zam-tel má nárok si kontrolovat, zda zaměstnanci v prac. době a na jeho zařízení nehrají hry apod. Pokud se mu nebude líbit, že navštěvuji diskuzní forum, tak mi stránky může lehce zablokovat. Spíš mi jde o to, že můžu jako zaměstnanec tvořit na PC např. ve wordu nějakou myšlenkovou činnost (v případě opravdu vydařeného slunečného dne:-)) a mám strach, aby mi mé know-how nějaký nepřející kolega nevykradl právě z důvodu, že je sledovaná má obrazovka PC.
to je něco jiného, systém by měl mít proti takovému jednání nějaký ochranný mechanizmus, ale nejsem žádný expert na IT, tak o tom vím jen něcomálo okrajově. Rozhodně by neměl mít možnost kontroly a tím i "vykradení myšlenky" kde kdo, toto cotlivé oprávnění by měl mít např.správce sítě, nebo nějaký odpovědný pracovník, u kterému je předpoklad, že se bude věnovat své náplni a ne lumpárnám(i když kdo co může dnes tvrdit nebo předpokládat).
Přesně tak, předpokládat můžu, ale pak se taky můžu divit :-) Každopádně musí zam-tel své zam-ce o těchto metodách informovat, to jsem chtěla vědět. A co když je neinformuje? Je to nějak postižitelné nebo vymahatelné např. na přímý dotaz zam-ce, musí to zam-tel sdělit?
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.