Re: pozdní splátka úvěru
Určitě účtujte předpisem, tedy 54x/3xx (já používám 379, ale záleží na Vás). Místo 545 bych ale použila 544, protože z úvěru to určitě bude úrok smluvní a jelikož je zaplacený, tak bude i daňový. Platba samozřejmě 3xx/221.
Já k tomu žádný předpis nemám, je to z KB za pozdní úhradu úroku, pokuta, kterou si banka ztrhla a zjistím to až z výpisu k účtu. Mohu účtovat tedy přímo 544/221? Na 545 účtuji spíš úroky z FÚ, ZP a SP. Děkuji
Opakuji svůj názor. Účtovat předpisem. Přímo z banky do nákladů účtuji jen bank.poplatky a připsané bankovní úroky. V historii zde naleznete dost shodných názorů. Vím, že ale spousta lidí účtuje jako vy.
Já jsem takový případ ještě neúčtovala, zaúčtuji tedy předpisem. Z banky taky běžně neúčtuji na nákladové účty, jen poplatky a úroky, ještě účtuji přímo na 562 analyticky splátku úroku z úvěru, který je placen z bú, to taky účtujete předpisem?
Máte pravdu, pokuty řešíme, ale ne úvěrové takže se omlouvám. A předpisy také dělám skoro na všechno i když znám i účetní firmy které to tak rozhodně nedělají tzv. se stím nepářou :-)