Hlavní navigace

Vlákno názorů k dotazu Dá se dodatečně vyžádat stavební povol.? od Zeměměřič K. - Re: Dá se dodatečně vyžádat stavební pov Dobrý den,...

  • Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
  • 19. 6. 2011 17:47

    Zeměměřič K. (neregistrovaný)

    Re: Dá se dodatečně vyžádat stavební pov
    Dobrý den, samozřejmě každá již stojící stavba lze dodatečně "zlegalizovat". Záleží na tom, jak vypadá a jak dlouho zde již stojí. Pokud se jedná o starou stavbu, která zde léta stojí, akorát se "tenkrát" jaksi nikdo neobtěžoval její postavení vyřešit i administrativně, doporučuji návštěvu příslušeného stavebního úřadu. Pravděpodobně Vás nemine vyhotovení pasportu stavby, prohlášení o existenci stavby a je-li stavba předmětem katastru nemovitostí i vyhotovení geometrického plánu (případně jen záznamu podrobného měření změn). V zásadě se nejedná o nikterak složitý proces, při své práci se s ním setkávám tak 1x do měsíce.

  • 20. 6. 2011 11:10

    Tomáš H. (neregistrovaný)

    Re: Dá se dodatečně vyžádat stavební pov
    Děkuji za odpověď, prosím Vás, ještě mám jednu otázku. Tato dílna stojí na pozemku, který jsme dostali za minulého režimu výměnou za naše pole. Na tento pozemek jsme nedostali žádný papír a naše "hodná" sousedka nám ho odkoupila doslova pod nohama. Část jedné té parcely co koupila, zasahuje do té dílny. To bude asi komplikace s vyřizováním stavebního povolení, že? Existuje nějaká cesta, kterou by se paní sousedka dala obejít?

    Děkuji a jsem s pozdravem



    Tomas H.

  • 21. 6. 2011 19:40

    Zeměměřič K. (neregistrovaný)

    Re: Dá se dodatečně vyžádat stavební pov
    Obávám se, že zde doplatíte na "hříchy minulosti". To, že nemáte vůbec žádný doklad o nabytí pozemku je dost špatné. Sousedka je nyní zcela po právu vlastníkem pozemku. Pravděpodobně Vám nezbyde, než budovu zlegalizovat jako tzv. stavbu na cizím pozemku (až do novely občanského zákoníku u nás existuje možnost mít různé vlastníky budovy a pozemku pod ní). Nejsnazší cestou (a nejlevnější) by bylo odkoupení části pozemku pod budovou od sousedky. Pokud s ní nevycházíte, rovnou říkám, že to bude problém a nedivil bych se, kdyby ona naopak požádala stavební úřad, resp. Vás o odstranění černé stavby z jejího pozemku (a tato situace by velmi pravděpodobně skončila vleklým soudním řízením). Sousedku tak či onak rozhodně neobejdete, jako vlastník pozemku bude vždy účastníkem nějakého řízení, ať už bude jakékoliv, takže bohužel nyní doplatíte na "hříchy mládí" (mám na mysli administrativní liknavost při Vašem nabytí pozemku nebo při stavbě dílny) i s úroky. Pokud na to máte čas a hlavně dost peněz, máte možnost se ještě soudit o onen pozemek, ale na rovinu si myslím, že bez opravdu dobrých důkazů (např. z minula, že pole bylo vaše, nějaký úřední papír o směně za pozemek pod kůlnou, atd.) jsou to vyhozené peníze a promarněný čas.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).