Hlavní navigace

Vlákno názorů k dotazu Nemoc z povolání od Zdenek5 - Re: Nemoc z povolání Podle mého názoru na odstupné...

  • Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
  • 4. 8. 2011 14:34

    Zdenek5 (neregistrovaný)

    Re: Nemoc z povolání
    Podle mého názoru na odstupné ve výši 12 platů nemá, protože PP
    ukončil dohodou.Teprve později vyjde najevo, že trpí NzP,za kterou je zodpovědný Váš zaměst., z titulu " obecné " zodpovědnosti. Bude nutno, aby bylo objektivně dokázáno, že - postižený zam. pracoval na úseku práce, kde je předpoklad vzniku NzP / prověří Hygiena + Bezp.práce/ - že neporušoval bezp.předpisy / záznamy o napomínání a pod. v kartě proškolení o BZP /, že Klinika prac.lékařství vystaví potvrzení, že se jedná o NzP a pak teprve bude probíhat složité soudní dokazování ze strany postiženého zam., " kolik by si vydělal, kdyby NzP netrpěl u jiného zaměst.- specialisté z poj. KOO se jen tak nedají a nechtějí vyplácet oprávněné požadavky postiženým zam. Na vysvětlenou-PP skončil dohodou, nikoliv pro NzP, proto nesmí být brán v úvahu plat u Vás, ale u jiného zam.! aby mohl být vypočten rozdíl v dosažených mzdách, jako vyjádření hmotné škody.V případě zájmu mi napište na můj mail. Zdeněk

  • 4. 8. 2011 14:51

    B. (neregistrovaný)

    Re: Nemoc z povolání
    Hygiena prověřovala (jednání se zam-telem i zam-cem) na pracovišti. Kontrola prev.prohlídek, ochran.pomůcek apod. Paní z hygieny nám sdělila, že zpracuje zprávu, předá odb.lékaři zam-nce a ta posoudí, zda jde o NzP. Pojišťovna prý vše bude řešit s hygienou. Nemáme v tomto směru zkušenosti, je to první případ, tak nevíme co čekat.Zam-ec měl v lednu prav.prevent.prohlídku-bez omezení, v 3/11 ukončil PP dohodou a pa 4. měsícich tj.před 14 dny jsem dostali zprávu z hygieny, že se bude šeřit NzP. Takže jsme byli celkem překvapení. Tak se snažíme zjistit co nejvíce informací, ať se můžeme připravit. jestli budeme něco platit apod. Jinak děkuji za odpověď a přeji hezký den.

  • 4. 8. 2011 16:47

    Zdenek5 (neregistrovaný)

    Re: Nemoc z povolání
    Promiňte-zapomněl jsem na důležitou věc-pokud zam. podal do dvou měsíců od ukončení PP žalobu na neplatnost výpovědi / výpověd.důvodu/ a soud mu to uzná, pak bude mít nárok na výpovědní důvod pro NzP, což bude pro Vás znamenat, přiznání 12 platů odstupného. Hygiena musí svůj závěr dodat Vám a Klinice prac.lékařství / v Praze je to FNKV / , která potom rozhoduje o přiznání NzP i zpětně, několik let - např. plicní onemocnění horníků a pod.. Vás by se pouze týkalo doplacení odstupného, které hradí zam., ale ostatní platí pojišťovna, u které Jste ze zákona pojištěni, ta se k Vám připojí jako vedlejší účastník na straně žalované organizace.Nejlepší právník po této stránce je JUDr.Mikyska Martin. Klidně počkejte,až jak dopadne rozhodnutí Kliniky a pak jednejte s poj., zda budete žalování bývalým zam., či půjdete do nějaké dohody.Záleží pouze na stanovisku pojišťovny. Mám s nimi smutné zkušenosti.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).