Hlavní navigace

Vlákno názorů k dotazu Důchodce OSVČ od Zdena R - Re: důchodce OSVČ Platil minimální pojistné jako OSVČ hlavní...

  • Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
  • 27. 10. 2011 22:02

    Zdena R (neregistrovaný)

    Re: důchodce OSVČ
    Platil minimální pojistné jako OSVČ hlavní a nevěděl, že jako důchodce může odvádět méně (jen ze skutečného daňového základu)?

  • 28. 10. 2011 10:44

    Jannka (neregistrovaný)

    Re: důchodce OSVČ
    Je to Ukrajinec a s nimi se OSSZ moc nemazlí. On jim skutečně nedoložil, že je důchodce. Oni mají jiné podmínky pro důchod, řeším to zprostředkovaně. Na Ukrajině mají jiné podmínky. Nevím, zda již má trvalý pobyt v Česku a nevím, zda mu naše OSSZ uzná, že je důchodce na Ukrajině.

    díky a omlouvám sa za nesrozumitelnost dotazu.

  • 28. 10. 2011 11:08

    V. (neregistrovaný)

    Re: důchodce OSVČ
    .................
    http://www.cssz.cz/cz/pojisteni-osvc/druhy-svc/
    citace: "Samostatná výdělečná činnost se v roce 2011 považuje za vedlejší samostatnou výdělečnou činnost, pokud OSVČ, která není účastna nemocenského pojištění osob samostatně výdělečně činných, v kalendářním roce vykonávala zaměstnání.
    Zaměstnáním se rozumí činnost zakládající účast na nemocenském pojištění zaměstnanců a jde-li o osoby uvedené v § 5 odst. 1 písm. w) a x) ZDP, účast na důchodovém pojištění.

    Zaměstnáním se pro účely výkonu vedlejší činnosti rovněž rozumí činnost zakládající účast na sociálním zabezpečení podle právních předpisů státu, s nímž má ČR uzavřenu mezinárodní smlouvu o sociálním zabezpečení nebo státu aplikujícím koordinační nařízení.
    * měla nárok na výplatu invalidního důchodu nebo jí byl přiznán starobní důchod"

    Doporučuji zjistit přímo na ČSSZ, jak to s Ukrajinou teď je, nebo se podívat např. na stránky:
    http://www.cssz.cz/cz/mezinarodni-smlouvy/smlouvy-uzavrene-cr/cr-a-ukrajina.htm
    .............
    Skutečnosti o výkonu vedlejší samostatné výdělečné činnosti musí OSVČ oznámit nejpozději na Přehledu o příjmech a výdajích za kalendářní rok, za který chce být považována za vykonávající vedlejší SVČ.

    Pokud bude mít OSVČ jako hlavní činnost, zpětně už to nepůjde změnit.
    ...................
    Dále - musí doložit důvod, proč je OSVČ vedlejší, nejpozději do konce kalendářního měsíce následujícího po měsíci, ve kterém byl přehled podán. Pokud OSVČ tyto skutečnosti neoznámí a povinně dokládané důvody nedoloží, je její činnost považována za hlavní s povinností zaplatit pojistné.

  • 28. 10. 2011 16:25

    Jannka (neregistrovaný)

    Re: důchodce OSVČ
    děkuji V. , pěkný zbytek volna, jestli máte to štěstí a nemusíte ve svátek do práce. Tahle diskuze je fajn a je vůbec fajn, že jsou takoví jako vy, kterým není líto nějaké té chvilky a poradí ostatním, přestože za to nic nedostanou , ale snad slůvka děkuji alespoň potěší.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).