Re: pro Janu N. ???
omlouvám se, nečetla jsem zřejmě pořádně.
ale domnívám se, snad se zase nepletu, že pokud jde o fakturaci částečně soukromou potřebu a částečně ekonomickou,tak u příjemce
pak odvod na ř. 10 plný a nárok na odpočet na ř. 43 jen poměrem ekonomických činností .někde jsem to četla
Re: pro Janu N. ???
>>>>>>>dobrý večer
nakoupíme materiál - tak si uplatním odpočet
>>>>nebo ne? pokud je to na akci PDP
>>>
>>>Řekla bych, že Jana N. si nepřečetla dotaz pořádně.
>>>Nárok na odpočet DPH máte v plné výši u nakoupeného
>>>materiálu.
>>>Krátit se nebude. Neplátci nefakturujete bez DPH.
>>>To, co popisuje Jana N., se netýká přenesní daň.
>>>povinnosti.
>>>Mám pravdu?
>>Nárok na odpočet bude v plné výši, používáte pro
>>ekonomickou činnost (bez ohledu, zda je nebo není
>>plátce,
>>tedy zda používám režim PDP nebo musím fakturovat s
>>DPH)
>
>omlouvám se, nečetla jsem zřejmě pořádně.
>ale domnívám se, snad se zase nepletu, že pokud jde o
>fakturaci částečně soukromou potřebu a částečně
>ekonomickou,tak u příjemce
>pak odvod na ř. 10 plný a nárok na odpočet na ř. 43
>jen poměrem ekonomických činností .někde jsem to četla
už jsem to našla, domnívala jsem se, že se tazatel ptá na tohle:
Příjemci plnění vzniká nárok na odpočet daně okamžikem, kdy nastaly skutečnosti zakládající povinnost tuto daň přiznat. Vzhledem k tomu, že má příjemce plnění povinnost přiznat a zaplatit daň ke dni uskutečnění zdanitelného plnění, vzniká mu k tomuto dni také nárok na odpočet daně, který může v případě naplnění podmínek § 72 a násl. zákona o DPH uplatnit.
Samozřejmě platí, že pokud příjemce použije přijaté zdanitelné plnění jak pro účely, které zakládají nárok na odpočet daně, tak pro jiné účely (např. pro soukromou potřebu, pro uskutečnění osvobozených plnění bez nároku na odpočet aj.) uplatní nárok na odpočet daně v částečné výši. Shodně platí i navazující pravidla pro úpravy či krácení odpočtu
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.