Re: přenesení daňové povinnnosti
Promiňte nepřesnost, měl jsem na mysli konečného zákazníka, který nebude používat plnění pro ek.činnost - požadujte potvrzení, že použije plnění pro svoje zdanitelná plnění (ne pro plnění, která nejsou předmětem daně)
viz výtah z pokynu: Jestliže příjemce plnění (plátce) pořizuje přijaté zdanitelné plnění výlučně pro soukromou potřebu, nebo výlučně pro plnění, které není předmětem daně, není v postavení osoby povinné k dani a v tom případě se neuplatní režim přenesení daňové povinnosti - to znamená, že plátce, který uskutečnil zdanitelné plnění, uplatní daň na výstupu, daň přizná a zaplatí (běžný mechanismus). Obdobně se neuplatní režim přenesení daňové povinnost pokud např. obec pořizuje plnění pro potřeby související výlučně s její činností při výkonu veřejné správy, při níž se nepovažuje za osobu povinnou k daní (viz § 5 odst. 3 zákona o DPH).
S pozdravem
V.Jirásek
Re: přenesení daňové povinnnosti
>>>>>>Dobrý den,
>>>>>>
>>>>>>chtěla jsem se zeptat jestli se vztahuje přenesení
>>>>>>daňové povinnosti i k podlahářským pracím. Např.
>>>>>>pokládka
>>>>>>koberce pro firmy atd...
>>>>>>
>>>>>>Děkuji
>>>>>
>>>>>Dobrý den, ano, 43.33.29, samozřejmě pokud to je pro
>>>>>dalšího plátce který dále poskytuje zdanitelné plnění
>>>>>(požádejte o potvrzení, že tomu tak bude), nikoliv
>>>>>pokládku pro firmu-plátce - konečného zákazníka.
>>>>>
>>>>>S pozdravem
>>>>>
>>>>>V.Jirásek
>>>>Myslel jsem, že i pokud se jedná o konečného
>>>>zákazníka, který je plátce DPH, bude se jednat o
>>>>přenesení.
>>>>Nebo jsem neporozuměl odpovědi.
>>>Promiňte nepřesnost, měl jsem na mysli konečného
>>>zákazníka, který nebude používat plnění pro
>>>ek.činnost
>>Takže když na objednávku napíše odběratel, že použije
>>pro soukromé účely a druhý den si to rozmyslí, tak je
>>dodavatel v p.
>Není v p., dodavatel má objednávku a řádně vypočítá a
>odvede DPH
Zákon vám nikde neukládá, že máte v případě fakturace plátci bádat k čemu to použije. Pokud je plátcem a jsou to vymezené práce, přenesete daňovou povinnost a naplníte tím literu zákona o DPH, výklady našich drahých úředníků neberte v potaz, zítra mohou být jiné a to potom opravdu budete v p...pokud jste se jimi řídil místo zákona.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.