Re: FAKP do 2011 nebo 2012 - naposledy
naši auditoři by raději fakturu do roku 2011, DPH do 2012, ale nemají nic proti, aby se účtovalo proti 383. Náš software je nastavený přes 383, tak to budu dělat tak, protože jinak bych se do toho mohla zamotat a ještě udělat nějakou chybku
A jak jste to dělali minulý rok?
Aby seděla 321 s inventarizací pohledávek, kterou zasílají dodavatelé, tak zadávám fa do roku 2011, protože se to toho roku týká a patří to tam. Že si DPH mohu uplatnit až v lednu 2012 to už je jiná věc a proto jen DPH převedu přes jinou analytiku 343 z prosince do ledna.
také jsem toto řešila a máte pravdu názory 50/50. Nakonec jsem se rozhodla, že fa došlé v roce 2012 dám do číselné řady 2012 a nákladově do 2011 přes časové rozlišení. Čistě z důvodu pro mě lepší přehlednosti z hlediska DPH a jeho kontroly a možností mého sw.Úplně běžně se mi u odsouhlasení našich pohledávek stává, že mi odběratelé udělají v seznamu faktur poznámku, že třeba poslední 3 faktury již oni nemají v závazcích roku 2011, ale v závazcích roku 2012 zdůvodu účtování do dalšího roku. Svým způsobem ať to uděláme jakkoliv, náklady a DPH musíme mít správně a jestli mi někdo zpochybní postup, tak ať ho zpochybní. Chybu v nákladech mít nebudu a DPH uplatním, tak jak mám.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.