Re: Z životka do životka
Nač tolik vykřičníků.
§15 odst. 6 ZDP určuje 2 podmínky
1. nebylo vyplaceno odbytné (vyplaceno znamená i převod částky odbytného/odkupného na jiné pojištění)
a zároveň rezerva nebo kapitálová hodnota bude převedena na....
Je ale rozdíl, co je odkupné/odbytné a co je rezerva nebo kapitálová hodnota pojištění.
paní Dobešová na školení vysvětluje, že pokud jsou peníze ze zrušené životky převedeny rovnou na jinou životku, není třeba dodaňovat. Nesmí přijít na účet toho člověka.Nevím, proč by vyplacení měl znamenat i převod na jinou pojistku. Že by proto,že na jinou pojistku to může být převedeno jako mimořádný vklad, který pak ten človíček může bez sankce dodanění vybrat ?
RenatoH, problém je v tom ,že ti pracovníci vůbec nerozumí pojišťovnictví . Rezerva, kapitálová hodnota je větší než odkupné.
Je naprostý rozdíl, co se převádí.
V rámci jedné pojišťovny jsou možné tyto varianty:
1. pojistka zrušena a kapitálová hodnota nebo rezerva je převedena na novou pojistku u stejné pojišť. - v tom případě se nic nedodaňuje
(pojišťovna si vnitřně převede) - platí jen pro tzv. konverze pojistek - řízená akce pojišťovny, aby lehčeji zrušily pro ně(pro pojišťovnu) nevýhodné smlouvy např. s vysokou technickou úrok. mírou - zhodnocením
2. pojistka je zrušena.Klient uzavírá novou a převádí (odbytné) jako mimořádný vklad
V rámci různých pojišťoven je převáděno odbytné (zdaněno srážkou u zdroje), buď je vyplaceno klientovi nebo na jeho žádost vyplaceno jako mimořádné pojistné, vklad na pojistku uzavřenou u jiné pojišťovny.
JiřinoH není to tak, přečtěte si přesně znění §15 odst. 8 poslední větu.
Je tam současné splnění - nebude vyplaceno pojistné plnění nebo odbytné a zároveň rezerva n. kap. hodnota.
Mj. lehce byste to zjistily, kdyby vám klient ukázal, co dostal od původní pojišťovny při ukončení pojistky. Skoro vždy tam pojišťovna uvádí, nejen, že bylo vyplaceno odkupné a je již zdaněno srážkovou daní, ale i poučení o případném dodanění odečtených položek .
Bohužel mzdová nemá právo toto zkoumat. Pokud však někomu zpracováváte DP, pak vám to jistě rád předloží. A vy pak máte jistotu, že jste to udělaly správně.
Souhlasím, zvláště pak se závěrem. Jestli dodanit či ne závisí na tom, co pojištovna potvrdí.
Mně by tedy spíš zajímalo, co lidi vede k tomu, že starou smlouvu vypoví a novou si založí (tedy kromě toho, že je pojištovák ukecal). Přeloženo do češtiny : že špatnou smlouvu nahradí ještě horší. Co od toho čekají ? Když se podíváme na sazebníky poplatků, které jsou zveřejněny, změna rozhodně není zadarmo. A co teprve poplatky, které se běžně nezveřejňují - tzv.poplatky administrativní (=provize pro prodejce) ve výši 150-200% ročního pojistného.
Re: OT:Z životka do životka
>Souhlasím, zvláště pak se závěrem. Jestli dodanit či
>ne závisí na tom, co pojištovna potvrdí.
>
>Mně by tedy spíš zajímalo, co lidi vede k tomu, že
>starou smlouvu vypoví a novou si založí (tedy kromě toho,
>že je pojištovák ukecal). Přeloženo do češtiny : že
>špatnou smlouvu nahradí ještě horší. Co od toho čekají ?
>Když se podíváme na sazebníky poplatků, které jsou
>zveřejněny, změna rozhodně není zadarmo. A co teprve
>poplatky, které se běžně nezveřejňují - tzv.poplatky
>administrativní (=provize pro prodejce) ve výši 150-200%
>ročního pojistného.
řekla bych lapidárně "blbost",ale .....
dnes jsem četla zajímavý článek o nositeli Nobelovy ceny za ekonomii
Systém 1 a Systém 2 byl i součástí teorií, které Kahnemanovi vynesly Nobelovu cenu za ekonomii. Kahneman s Tverským totiž dokázali, jak překvapivě iracionálně se lidé chovají při ekonomickém a finančním rozhodování. Ukázalo se, že daleko více nesnášíme, když o věci přicházíme, než když máme nové věci získávat. Většina lidí postavených před volbu dostat 10 tisíc korun na ruku nebo mít padesátiprocentní šanci vyhrát 20 tisíc si vybere první možnost. ****Naopak, pokud si mají vybrat mezi tím, ztratit okamžitě 10 tisíc korun, nebo mít padesátiprocentní šanci, že přijdou o rovných 20 tisíc, je většina ochotných riskovat a zvolit druhou možnost. Je to nelogické, iracionální, ale takhle to prostě v naší hlavě je.
>
>
>
>
>
Re: OT:Z životka do životka
Já jsem kvůli takovému případu volal na FÚ (odbytné převedeno na účet nové pojistky u stejné poj.) a paní mi řekla,že mám počkat, jaké potvrzení zam-kyni za rok 2011 přijde a pak se ropzhodnout, protože prý pojišťovny Potvrzení o zapl.pojistném nepošlou, když na něj není nárok.Taky odpověď, že? Hodně mi pomohla.
Já vím ,asi jsem se nepřesně vyjádřila. Vždy chci předložit o tom doklad, vidím-li ,že byl převeden zůstatek(kapitál.hodnota atd.) a nebylo vyplaceno odbytné,nebylo převedeno zam. na jeho účet ale na novou smlouvu, která rovněž musí splňovat podmínky pro odpočet. Díky.
>>>>nerozumí pojišťovnictví . Rezerva, kapitálová hodnota
>>>>
>>>>je
>>>>větší než odkupné.
>>>>Je naprostý rozdíl, co se převádí.
>>>>V rámci jedné pojišťovny jsou možné tyto varianty:
>>>>1. pojistka zrušena a kapitálová hodnota nebo rezerva
>>>>je převedena na novou pojistku u stejné pojišť. - v
>>>>tom případě se nic nedodaňuje
>>>>(pojišťovna si vnitřně převede) - platí jen pro tzv.
>>>>konverze pojistek - řízená akce pojišťovny, aby
>>>>lehčeji
>>>>zrušily pro ně(pro pojišťovnu) nevýhodné smlouvy
>>>>např.
>>>>s vysokou technickou úrok. mírou - zhodnocením
>>>>2. pojistka je zrušena.Klient uzavírá novou a převádí
>>>>(odbytné) jako mimořádný vklad
>>>>V rámci různých pojišťoven je převáděno odbytné
>>>>(zdaněno srážkou u zdroje), buď je vyplaceno
>>>>klientovi
>>>>nebo
>>>>na jeho žádost vyplaceno jako mimořádné pojistné,
>>>>vklad na pojistku uzavřenou u jiné pojišťovny.
>>>
>>>Je-li převedení na jinou pojistku ,pak tato nová
>>>musí
>>>rovněž splňovat podmínky pro uplatnění odpočtu , pak
>>>se nemusí dodaňovat.
>>JiřinoH není to tak, přečtěte si přesně znění §15
>>odst. 8 poslední větu.
>>Je tam současné splnění - nebude vyplaceno pojistné
>>plnění nebo odbytné a zároveň rezerva n. kap.
>>hodnota.
>>Mj. lehce byste to zjistily, kdyby vám klient ukázal,
>>co dostal od původní pojišťovny při ukončení
>>pojistky.
>>Skoro vždy tam pojišťovna uvádí, nejen, že bylo
>>vyplaceno odkupné a je již zdaněno srážkovou daní, ale
>>i
>>poučení o případném dodanění odečtených položek .
>>Bohužel mzdová nemá právo toto zkoumat. Pokud však
>>někomu zpracováváte DP, pak vám to jistě rád předloží.
>>A
>>vy pak máte jistotu, že jste to udělaly správně.
> Já vím ,asi jsem se nepřesně vyjádřila. Vždy chci
>předložit o tom doklad, vidím-li ,že byl převeden
>zůstatek(kapitál.hodnota atd.) a nebylo vyplaceno
>odbytné,nebylo převedeno zam. na jeho účet ale na novou smlouvu,
>která rovněž musí splňovat podmínky pro odpočet. Díky.
Dobrý den,
já jsem přesně ten případ, kterej pojišťovák ukecal. Už s tím nic nenadělám, až pozdě jsem se o to začala zajímat. Každopádně, prosím o radu. Jsem na rodičovské dovolené. V jiné diskusi jsem vyčetla, že bych dodaňovat eventuelně v tomto případě nemusela, ale v daních se bohužel nevyznám. Můžete mi prosím poradit? Pojistku jsem rušila v roce 2011, odbytné mi pojišťovna dle jejich slov nemohla převést na novou pojistku (u jiné pojišťovny) a tak jsem na radu fin. poradce nechala odbytné převést na svůj účet a tentýž den jsem naprosto stejnou částku odeslala na novou pojistku. V oznámení od původní pojišťovny se píše, že dle zákona musím dodanit. Můžete mi tedy poradit jak postupovat a jestli je šance, že na rodičovské dovolené tedy dodanit není nutné? Děkuji
Pokud jste uplatňovala odpočet ze zrušené pojistky , dodanit musíte.Bohužel.
Stěžujte si na poradce u jeho společnosti, že vám neposkytl pravdivé informace a neetické chování.
Mj. poradce, který vidí, že jste na mateřské a už se stala ta chyba, že jste pojistku zrušila ( na jeho naléhání), tak neměl připustit, abyste celé odbytné vložila do jeho pojistky.
Děkuju vám za obě reakce.
Pojistku jsem měla 10 let, každý rok jsem uplatňovala cca 3 tisíce. Příjem jediný který mám byl loni za prosinec (DPP) cca 8 tisíc po zdanění 15 % daní. Peníze mi ale na účet přišly až v lednu, tudíž nevím, jestli je mám už zapisovat do přiznání? Jiné příjmy kromě rodičáku a těchto 8 tisíc a vyplaceného odbytného z původní pojistky jsem neměla.
Děkuju předem pokud ještě odpovíte a poradíte!
Všem moc děkuji za odpověď na můj původní dotaz. Nová smlouva splňuje podmínky pro odpočet a z té staré mám vyjádření, že "stav kapitálové hodnoty smlouvy není kladný, při zániku nebude vyplaceno odkupné".
Tudíž se domnívám, že dodaňovat opravdu nemusím!
Příjem za DPP, vyplacený do 31.1.2012, se zahrnuje do daňového přiznání za rok 2011. Odměna přesáhla částku 5 tis. Kč, takže byla zdaněná zálohovou daní. Požádejte zaměstnavatele o potvrzení o výši příjmů a sražených zálohách a údaje z potvrzení opište do přiznání (ř. 31, 34 – 36, 84). Potvrzení přiložte k přiznání. Sražená záloha se vrátí, nezapomeňte vyplnit a podepsat i žádost o vrácení přeplatku na dani, je na samém konci daňového přiznání. Přiznání odevzdejte nejdřív 1.2.2012. Do ostatních příjmů v příloze č. 2 přiznání uveďte dříve uplatněné odpočty. Přesnou částku zřejmě neznáte a nevím, jestli jste schopna ji zjistit. Ale když přiznáte víc, než musíte, tak se nic neděje. Máte tam dost velkou vůli, takže i kdybyste přiznala například 50 tisíc (+ 8 tis. za dohodu), tak stále ještě máte vlastní příjmy do 68.000,- Kč a manžel by si mohl uplatnit slevu na vyživovanou manželku.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.