Hlavní navigace

Vlákno názorů k dotazu OSVC a přehledy od vandík - Re: OSVC a přehledy Já vám vůbec nerozumím, proč...

  • Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
  • 6. 3. 2012 21:15

    vandík (neregistrovaný)

    Re: OSVC a přehledy
    Já vám vůbec nerozumím, proč odečítáte od daňového bonusu zálohy na ZP a SP ? Jste OSVČ ? Bonus přece s platbami na ZP a SP vůbec nesouvisí, platby OSSZ a ZP jsou daňově neuznatelné. Nic neodečítáte.

  • 6. 3. 2012 22:11

    RS (neregistrovaný)

    Re: OSVC a přehledy
    >>Dobry vecer,
    >>chystam se na dan . priznani a prehledy a tak ctu co
    >>se da. ted jsem narazila na viz. nize a vubec to
    >>nechapu. Kdyz mi vyjde doplatek na bonusu, jak s tim
    >>souvisi zaplacene zalohy na ZP a SP ?
    >>prosim vysvetlite mi ?
    >>
    >>Pokud se zálohy za sociální a zdravotní pojištění
    >>odečtou od záporného daňového bonusu (tj. 21 684 + 20
    >>040
    >>– 34 812) vyjde daňová povinnost za rok 2011 ve výši
    >>6
    >>912 Kč. V roce 2012 bude jeho daňová er,
    >>ted si chci vyplnit priznani a prehledy jako osvc.
    >>ctu
    >>co se da a ted jsem narazila na toto:
    >Já vám vůbec nerozumím, proč odečítáte od daňového
    >bonusu zálohy na ZP a SP ? Jste OSVČ ? Bonus přece s
    >platbami na ZP a SP vůbec nesouvisí, platby OSSZ a ZP jsou
    Tak to jsem rada, jelikoz ja jsem prave nepochopila. To jsem zkopirovala z www.mesec.cz, kde o tom byl nejaky clanek....
    Uz jsem ted dodelala, jeste se zeptam, zda to je ok. v roce 2011 jsem byla zamestnana na HPP a od dubna začala jako vedlejsi osvč.
    celkove prijmy jsem mela 55 tis. kc, dan. zaklad z podnikani 22 200 Kc. N procentem. prosim co znamena rozhodny vyměrovací základ na socialce pro rok 2011 59 tis. kc ? to je brana celká částka příjmu nebo je to částka danového základu ?
    >daňově neuznatelné. Nic neodečítáte.

  • 6. 3. 2012 22:27

    Zdenka01 (neregistrovaný)

    Re: OSVC a přehledy
    Máte v tom nějakej guláš, zkuste si to dát zde do daňové kalkulačky, vyplňte všechna potřebné políčka a zkontrolujte si to.

    http://www.schekonom.cz/kalkulacka/index.php

  • 6. 3. 2012 22:29

    RS (neregistrovaný)

    Re: OSVC a přehledy
    Super, dekuji moc. Delam poprve, a teda prehled na socialku mi dava zabrat. diky, jdu na to...

  • 6. 3. 2012 22:35

    RS (neregistrovaný)

    Re: OSVC a přehledy
    Ale stejne prosim, můžete mi vysvetlit. základ daně, to je jasné. Ale co je mysleno částkou, rozhodná částka. na soc. poj.. Pokud ji nepřekročím jako vedlejší osvč, tak nemusím platit zálohy v dalším roce, tak chápu. Ale nechápu zda to je právě ten dan. základ nebo částka všech příjmu z podníkání ?

  • 6. 3. 2012 22:43

    Zdenka01 (neregistrovaný)

    Re: OSVC a přehledy
    Rozhodná částka příjmu

    Pro účast na důchodovém pojištění je stanovena tzv. rozhodná částka příjmu, při jejímž dosažení vzniká povinnost účastnit se důchodového pojištění. Rozhodná částka je definována jako 2,4 násobek částky, která se stanoví jako součin všeobecného vyměřovacího základu (VVZ) za kalendářní rok, který o dva roky předchází kalendářnímu roku, za který se účast na důchodovém pojištění posuzuje a přepočítávacího koeficientu (PK) pro úpravu tohoto všeobecného vyměřovacího základu.

    V roce 2011 činí tato rozhodná částka 59 374 Kč za kalendářní rok. Rozhodná částka se snižuje o jednu dvanáctinu za každý kalendářní měsíc, v němž po celý měsíc nebyla vykonávána vedlejší samostatná výdělečná činnost a za každý kalendářní měsíc, v němž měla OSVČ po celý měsíc nárok na nemocenské z nemocenského pojištění OSVČ, pobírala peněžitou pomoc v mateřství z nemocenského pojištění OSVČ, či vykonávala službu v ozbrojených silách. Dvanáctina se zaokrouhluje na celé koruny směrem nahoru. V roce 2011 jedna dvanáctina činí 4 948 Kč.
    Pokud OSVČ v kalendářním roce po dobu, po kterou vykonávala vedlejší samostatnou výdělečnou činnost, nedosáhne rozhodné částky příjmu, může se k účasti na důchodovém pojištění přihlásit dobrovolně na základě podané přihlášky.

    Účast na důchodovém pojištění nemůže vzniknout přede dnem, od kterého je OSVČ oprávněna vykonávat samostatnou výdělečnou činnost.

  • 6. 3. 2012 23:17

    Zdenka01 (neregistrovaný)

    Re: OSVC a přehledy
    Důchodové pojištění platíte za dobu, za kterou jste vykonávala vedlejší samostatnou výdělečnou činnost a přihlásila jste se k placení důchodového pojištění. Důchodové pojištění neplatíte, jestliže Váš daňový základ (rozdíl příjmů a výdajů) nedosáhl částky 59 374 Kč za celý kalendářní rok provozování vedlejší OSVČ nebo jste se nepřihlásila dobrovolně k placení důchodového pojištění.

  • 7. 3. 2012 8:11

    RS (neregistrovaný)

    Re: OSVC a přehledy
    Děkuji,dekuji, to bylo z pokynu k vyplnění, ze ? tak pochopila jsem tedy dobře, že pokud mám dan. základ z OSVc pouze 22 tis. kc, nejsem dobrovolně přihlášena, tak nebudu muset platit žádné sociální pojištění a ani zálohy na další rok ? Vyslo mi to na sociálním O a na zdravotním kolem 1400 kc. U zdravotního poj. jako vedlejší osvč jsem žádný limit pro neplacení nenašla a musím zaplatit. Mám to vpořádku ?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).