Re: zahraniční a tuzemské stravné
¨
Ano, myslíte správně. Pokud tuzemská část prac. cesty trvala déle než 5 hodin a zároveň zahraniční část prac. cesty trvala taky déle než 5 hodin, ale méně než 12 hodin, což je Váš případ, pak zaměstnanci náleží náhrada za tuzemskou část podle počtu hodin a 1/3 zahraničního stravného.
Děkuji moc za odpověď. A ještě pro jistotu: i kdyby ten den trvala zahr. cesta např. 18 hodin a v Čechách těch 5,5 hodin tak stejně dostane českou dietu a zahraniční zase jen ve výši 1/3?
A ještě: když by si zaměstnanec nevyúčtoval českou dietu prřestože mu na ni vznikl nárok tak vyšší dietu nemůže v zahraničí
dostat než 1/3. Zaměstnanci přisli s tím. že si nebudou českou dietu vykazovat.
To se mi nezdá správné. Ještě jednou moc děkuji.
No já si dovolím nesouhlasit, dle mého názoru počítá počítač správně. Byla jsem minulý týden na školení a taky nám to tak vykládaly.
Mám přímo tabulku před sebou, z příkladu ze školení:
Kombinace tuzemské a zahraniční SC v jednom dni:
6 hodin tuzemská, 14 hodin zahraniční - tuzemské stravné I. pásmo 64-116 + zahraniční stravné II. pásmo (2/3 zákl. sazby)
Dle mého názoru přesně váš případ.
Omlouvám se nevšimla jsem si, že tam v Neměcku byl jen 9 hodin, to mu náleží stravné ve výši 1/3, ale ne z důvodu českého strvného, ale dle zákona. Na 2/3 by měl nárok pokud by byl déle než 12 hodin, bez ohledu na tuzemské stravné.
Na tuzemské stravné se ohllížíte pokud by byl v zahraniční méně než 5 hodin, tak pak zkoumáte jestli měl tuzemské stravné.
Souhlasím, taky to tak chápu. Pokud se odprostíme od příšerného odstavce 3 v § 170 a vyjdeme z logiky, i když tu často v zákonech nemůžeme hledat, jde o to, aby zaměstnanec nezneužíval, ale i nebyl ochuzen, pokud bude v ČR déle. Pokud stráví 18 hodin v zahraničí, nemůže přece dostat 1/3 zahraničního stravného.
Takže:
1. Pokud v ČR je více než 5 hodin, pak se kouknu, kolik byl v zahraničí. Pokud v zahraničí byl méně než 5 hodin, přičtu to k ČR a vzniká pouze nárok na tuzemské diety.
2. Pokud je v ČR více než 5 hodin a v zahraničí byl 5-12 hodin, vzniká mu nárok na 1/3 zahraničních diet + tuzemské.
3. Pokud je v ČR více než 5 hodin a v zahraničí 12-18, pak vzniká nárok na 2/3 zahraniční + tuzemské.
4. Pokud je v ČR více než 5 hodin a v zahraničí více než 18, pak je plná sazba zahraničních diet + tuzemské.
Přesně s tímto souhlasím a tak to také dělám. Nicméně jsem nakoukla do příručky "cestovní náhrady ve 234 případech" od Ing. Karla Janouška, kde je výklad zcela opačný. Pokud přísluší tuzemské stravné, tak zahraniční je jen v 1/3, bez ohledu na dobu strávenou v tuzemsku a zahraničí. Což mě vyděsilo a tak jsem napsala dotaz JUDr. Salačové, tak uvidím co mi napíše. Pak se ozvu
Mám výklad od Salačové i Janouška a každý má výklad jiný. Dle mého se Janoušek mýlí, držím se toho, co říká Salačová, neboť - jak jsem psala - přijde mi to logické. Nejde o to zkrouhnout zaměstnance, pokud bude dlouho na pracovní cestě, to přece není účel.
V tom hrozném odstavci je to vlastně taky tak vysvětlené, ale záleží, jak kdo každý chápe čárky a která vedlejší věta patří ke které hlavní. Prostě prase aby se vyznalo.
Zaměstnance zkrouhnout nechcete, ale podle bodu 1 to děláte.
Jinak výklady mne příliš nezajímají (obzvláště nebezpečné jsou výklady od autorů zákona-to platí všeobecně), držím se textu zákona a čárky chápu dle pravidel českého pravopisu. Ale jak to tady tak čtu, tak ten legislativní zmetek chápu jako p.Janoušek.
Takže jediný správný výklad je vlastní rozum.
>>>>>>>>>>>>>
mi to
>>>>>>logické. Nejde o to zkrouhnout zaměstnance, pokud
>>>>>>bude
>>>>>>dlouho na pracovní cestě, to přece není účel.
>>>>>>V tom hrozném odstavci je to vlastně taky tak
>>>>>>vysvětlené, ale záleží, jak kdo každý chápe čárky a
>>>>>>která
>>>>>>vedlejší věta patří ke které hlavní. Prostě prase aby
>>>>>>se
>>>>>>vyznalo.
>>>>>
>>>>>Zaměstnance zkrouhnout nechcete, ale podle bodu 1 to
>>>>>děláte.
>>>>>
>>>>>Jinak výklady mne příliš nezajímají (obzvláště
>>>>>nebezpečné jsou výklady od autorů zákona-to platí
>>>>>všeobecně),
>>>>>držím se textu zákona a čárky chápu dle pravidel
>>>>>českého pravopisu. Ale jak to tady tak čtu, tak ten
>>>>>legislativní zmetek chápu jako p.Janoušek.
>>>>>
>>>>>Takže jediný správný výklad je vlastní rozum.
>>>>>
>>>>
>>>>Také jsme se řídili výkladem p. Janouška a byli jsme
>>>>upozorněni, že je opravdu chybný. Vše jsme zpětně
>>>>museli opravit, takže touto cestou ne.
>>>
>>>A kým jste byli upozorněni ?
>>
>>auditory
>
>Prosím o radu: jaký bude výpočet podle výkladu p.
>Salačové:
>1. cesta: v CZ byl 2.30 hod.
> v zahraničí byl 2.30 hod.
>
>2. cesta tentýž den: v CZ byl 15.30 hod
> v zahraničí byl 2 hod.
>Děkuji.
Je nutné vědět, jestli se jedná o jednu cestu nebo o dvě pracovní cesty samostatně a přesně hodiny, kdy vyjel a kdy se vrátil
>>>>>>>>>>>>>>>>>
>>>>>>>>Je nutné vědět, jestli se jedná o jednu cestu nebo o
>>>>>>>>dvě pracovní cesty samostatně a přesně hodiny, kdy
>>>>>>>>vyjel a kdy se vrátil
>>>>>>>
>>>>>>>Jedná se o dvě pracovní cesty v jednom dni
>>>>>>>První: odjezd z firmy 00.00
>>>>>>> přechod do Polska 01.00
>>>>>>> zpět do ČR 03.30
>>>>>>> návrat na firmu 05.00
>>>>>>>Druhá: odjezd z firmy 06.00
>>>>>>> přechod do Polska 11.00
>>>>>>> zpět do ČR 13.00
>>>>>>> návrat na firmu 23.30
>>>>>>
>>>>>>Takže první:
>>>>>>Pouze zahraniční strvné ve výši 1/3
>>>>>>Druhá:
>>>>>>Tam zahraniční stravné nebude (méně než 5 hodin),
>>>>>>jelikož cesta v ČR trvala déle než 5hodin a vznikl
>>>>>>nárok
>>>>>>na tuzemské stravné. Tuzemské stravné bude v rozmezí
>>>>>>12-18 hodin.
>>>>>
>>>>>To znamená, že zahraniční stravné nesčítám? (§170
>>>>>odst. 4)
>>>>
>>>>A kde jej chcete sčítat, když jste napsala, že se
>>>>jedná o dvě pracovní cesty.
>>>
>>>Cituji §170 odst.4: doby strávené mimo území ČR,
>>>které
>>>trvají 1hod. a déle při více zahraničních pracovních
>>>cestách v jednom kalendářním dni, se pro účely
>>>zahraničního stravného sčítají.
>>
>>Ale pořád to vychází stejně na 1/3 ?!
>
>1.Doba strávená v zahraničí je 2,5 +2 hod = 4,5 hod.,
>
>2. je nárok na tuzemské stravné
>
>=> takže podle paní Salačové to bude jak ?
>
>Nejsem si jistá, jestli bude nějaká 1/3. Protože po součtu mám 4,5 hod a nárok na tuzemské stravné, tzn. že na zahraniční nemá nárok.
4,5 hod. v zahraničí připočtu k 15,5 u druhé cesty a dostane jen české stravné u druhé cesty a u první nic? Jaký bude správný výpočet podle paní Salačové?
>
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.