Re: Živnost ČR- práce v cizině-dvojí zda
PDP - vztahuje se pouze na tuzemsko.....
platí, že pokud je v cizinědéle než 1/2 roku (nepřetržitě), tak se stává daňovým rezidentem daného státu a musí se přihlásit k dani tam.... ale je to větší problematika - jednak ho mohou kontrolovat a musí mít u sebe smlouvy, formuláře E101 apod....
bez ohledu nato, jak dlouho v Německu pracuje ho mohou kontrolovat - jestli se nejedná o švarcsystém, doložení objednávky, smlouvy, tiskopisu E101 apod.., také by bylo dobré zjistit, zda nemá povinnost se registrovat v dané zemí - podle toho, jakou profesi tam vykonává (každá země EU má seznam regulovaných profesír - pokud ano, tak se musí v daném státe zaregistrovat atd..)....
>>Živnostník Čech, pracuje pro Německou firmu v
>>Německu.
>>Zatím vždy přenesená daňová povinnost. Zaslechl,že
>>při
>>určitých příjmech či odpracovaných dnů, by měl
>>podávat
>>daň,přiznání i v Německu.
>>
>>Prosím zkušenosti, rady. Jak to je? Děkuji
>
>PDP - vztahuje se pouze na tuzemsko.....
>platí, že pokud je v cizinědéle než 1/2 roku
>(nepřetržitě), tak se stává daňovým rezidentem daného státu a
>musí se přihlásit k dani tam....
VanesoU, tak to zcela není, rezidenství - nerezidenství není spojeno jen s pobytem, a už vůbec ne nepřetržitým.
To byste tazatele mátla.
ale je to větší
>problematika - jednak ho mohou kontrolovat a musí mít u sebe
>smlouvy, formuláře E101 apod....
>>>Živnostník Čech, pracuje pro Německou firmu v
>>>Německu.
>>>Zatím vždy přenesená daňová povinnost. Zaslechl,že
>>>při
>>>určitých příjmech či odpracovaných dnů, by měl
>>>podávat
>>>daň,přiznání i v Německu.
>>>
>>>Prosím zkušenosti, rady. Jak to je? Děkuji
>>
>>PDP - vztahuje se pouze na tuzemsko.....
>>platí, že pokud je v cizinědéle než 1/2 roku
>>(nepřetržitě), tak se stává daňovým rezidentem daného
>>státu a
>>musí se přihlásit k dani tam....
>VanesoU, tak to zcela není, rezidenství -
>nerezidenství není spojeno jen s pobytem, a už vůbec ne
>nepřetržitým.
>To byste tazatele mátla.
ale já jsem ale o pobytu nic nepsala - ale raději svoji odpověď doplním, aby nedocházelo k nejasnostem - pokud bude v cizině pracovat nepřetržitě déle než ½ roku, musíš se přihlásit k dani z příjmu tam a platit daně tam…
>
> ale je to větší
>>problematika - jednak ho mohou kontrolovat a musí mít
>>u sebe
>>smlouvy, formuláře E101 apod....
Ještě jednou matete tazatele. Není to tak. Rozhoduje řada dalších kriterií
uvedených ve smlouvě o zamezení dvojího zdanění s tím konkretním státem, kde vykonává činnost - pracuje. Teprve na základě těchto kriterií se určí, co a jak kde zdaňuje.
To, kde je rezidentem a kde tedy zdaňuje celosvětové příjmy nelze zúžit jen na "nepřetržitou práci". Mj. tento pojem - nepřetržitě se jako kriterium již nepoužívá dávno - kriterim 183 dní se započítává dle pobytu a to i v nesouvislých obdobích.
Je třeba se vždy podívat do konkretní smlouvy o zamezení dvojího zdanění, kde jsou určeny kriteria rezidenství a příjmy, které "může" jednotlivý stát zdanit.
tak to děkuji za cennou informaci, toto jsem nedávno řešila s daňovým poradcem, protože vede DE jednomu človíčku, který jezdí do Rakouska jako OSVČ, práce provádí pro českou firmu na nemovitosti v AT, je tam od PO do Pá, pouze na víkendy jezdí domů a od hospodářské komory jsem dostala rozsáhlé info ohledně prací v EU a tam bylo právě uvedena doba 183 dnů, načež mě právě zajímalo, jak to tedy v praxi je a bylo mi daňařem sděleno, že pokud jezdí na víkendy domů, tak se znovu a znovu nabíhá lhůta 183 dní, takže daně odvádí tady.... ale i když tak nad tím přemýšlím, tak při kontrole FÚ je toto asi zajímat nebude - že by sami o sobě řekli, že do ČR daně platit nebude, musí je odvést v Rakousku - si myslím, že je malá pravděpodobnost....
Dny se započítávají postupně, a načítají se i započaté dny, takže hranici 183 dní by mohl dosáhnout. Nicméně závisí, kde má středisko životních zájmů, bydliště a další kriteria.
V případě sporu nebo pochybností lze požádat finanční úřad o vystavení potvrzení o daňovém domicilu.
Mezinárodní dvojí zdanění není až tak jednoduché, je třeba posuzovat všechny okolnosti.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.