Re: Změna HPP na OSVČ bez odstupného
Tak já bych zase do "švarcsystému" šla, ale samozřejmě by nesmělo být dokazatelné, že je to"´" švarcsystém". Já to slovo nemám ráda a zastávám názor, že "švarcsystém" by měl být legální. Prostě kdo chce poskytovat práci nebo služby jako OSVČ, ať může.
Nevím, o jakou práci u Vás jde a jestli se to dá udělat tak, aby Vám to inspektorát nemohl napadnout jako skrytou závislou činnost. Já osobně bych nechtěla odstupné, ale zakázky. Záleží na tom, kolik je Vám let, v jakém oboru pracujete. Jestli si myslíte, že bez problému seženete novou práci, pak vezměte odstupné a najděte si jiné zaměstnání. Pokud by spolupráce na živnost měla fungovat, tak proč myslíte, že byste byl 2 měsíce bez peněz? Většinou to funguje stejně jako u zaměstnanců - živnostník udělá práci, po skončení měsíce ji vyfakturuje a dostane zaplacenou.
Karo, neprotiřečíte si trošku? Cituji: Tak já bych zase do "švarcsystému" šla, ale samozřejmě by nesmělo být dokazatelné, že je to"´" švarcsystém". Buď to je to švarcsystém, nebo není. A hned na začátku je psáno, že smlouva má znaky švarcsystému.
Souhlasím s Karou. Čistě v rychlosti orientačně.
Když je zaměstnanec a vezmu mzdu 30000,-/měsíc-, tak teď zaplatí měsíčně Kalousovi on 7260 a zaměstnavatel 10200. Kdyby byl OSVČ a zaměstnavatel by mu zaplatil to samé, tak on zaplatí 3533 a zaměstnavatel nic. Záleželo by jestli by platil v DP nějaké daně.
Ale z 360000,- by to určitě nebylo 12x 3960 (což je záloha na dani u zaměstnance ).
To máte tak: buď Vám dá firma výpověď a odstupné a hledejte si jinou práci nebo odstupné oželíte a práci budete mít stále od této firmy, akorát ne jako zaměstnanec, ale jako OSVČ. Takže pokud chcete pracovat jako zaměstnanec a není pro Vás problém najít rychle jiné zaměstnání, pak volte 1. možnost. Pokud ale je problém sehnat jiné zaměstnání, pak bych volila 2. možnost (samozřejmě že je tam ale to riziko, že nebude ani odstupné a nakonec ani ta práce pro OSVČ, každý se musí rozhodnout sám, jestli do toho jít). Já osobně, přestože mám zaměstnavatele, bych sama raději volila spolupráci jako OSVČ, kdyby tomu byla firma přístupná.
Děkuji Vám za vaše názory, myslím, že se přikláníte k tomu, jít do "skyrytého švarcsystému", ale s tím jsou i spojená rizika, že když se na to přijde, tak firma zaplatí pokutu, ale postižen budu i já, což mne jako "ičaře" může definitivně odepsat .
>
>Proč by se počítalo ze základu daně 360.000,- Kč,
>když je možné uplatnit výdaje procentem z příjmů,
>například ve výši 60% příjmů (pokud se nejedná o řemeslnou
>živnost) a pak se bude počítat ze základu daně 144.000,-
>Kč.
Asi jsem to tedy špatně pochopila: Kopíruji z dotazu:
Záleželo by jestli by platil v DP nějaké daně.
>>>>Ale z 360000,- by to určitě nebylo 12x 3960 (což je
>>>>záloha na dani u zaměstnance ).
Proto jsem si myslela, že základ daně je 360000,-.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.