Re: Schválený vládní balíček pro rok 201
Jen zamotá hlavy ?
Hlavně, že "se tvrdí" že budou nižší nároky na administrativu podnikatelských subjektů.
A výsledek. Prohledávání databází účtů plátců - pokud to neudělám, pak s rizikem ručení za daň, a databází nespolehlivých plátců.
Dle důvodové zprávy zpřehlednění režimu přenesené daň. povinnosti a změna v § taková, že to nic neřeší.
Pěkný večer.
Prohledávání databází účtů nebo nespolehlivých plátců by neměl být problém. Dobrý účetní program bude mít vedle čísla účtu nebo čísla DIČ tlačítko, které při stisknutí vrátí odpověď ANO/NE. Předpokládám ovšem, že MF zpřístupní tuto databázi pro dálkový přístup (inteligentní, nemyslím tím nutnost vyplňování nějakých formulářů na webu). Podobně jako lze zjistit plátce v databázi VIES.
Hm já to nevidím tak růžově. Zejména u nespolehlivých plátců, kdy se za daň ručí již v okamžiku uskutečnění plnění.
--------------
Příjemce zdanitelného plnění ručí za nezaplacenou daň z tohoto plnění, pokud je v okamžiku jeho uskutečnění o poskytovateli zdanitelného plnění zveřejněna způsobem umožňujícím dálkový přístup skutečnost, že je nespolehlivým plátcem.
------------
A administrativa naroste, o tom jsem přesvědčena.
ještě jsem nestihla přečíst sněmovní tisk a už se mi z odpovědí p. Alenky "dělá šoufl".... tak to tedy přemýšlím, jestli nezajít na školení ještě ke konci roku... chjo - je nějaký takovýto "strašák" i pro vystavené faktury - tedy kromě výše DPH? Chtěla bych jít na školení 11.1. a do to doby se určitě nějaké fakturky již vystaví, tak abych obeznámila fakturantky na důležité změny... co se týče přijatého ZD, tak jelikož to zpracovávám já, tak to klidně pořídím až po školení, kdy budu vědět jak s tím naložit...
>>>>>
>>>>>V Senátu se má projednávat od 5.12.
>>>>>
>>>>>Zajímavý je také tisk 733 o DPH. Ten asi projde a
>>>>>pěkně zamotá hlavy.
>>>>>
>>>>>Hezký den!
>>>>
>>>Prohledávání databází účtů nebo nespolehlivých plátců
>>>by neměl být problém. Dobrý účetní program bude mít
>>>vedle čísla účtu nebo čísla DIČ tlačítko, které při
>>>stisknutí vrátí odpověď ANO/NE. Předpokládám ovšem,
>>>že
>>>MF
>>>zpřístupní tuto databázi pro dálkový přístup
>>>(inteligentní, nemyslím tím nutnost vyplňování
>>>nějakých
>>>formulářů na webu). Podobně jako lze zjistit plátce v
>>>databázi VIES
>>Hm já to nevidím tak růžově. Zejména u nespolehlivých
>>plátců, kdy se za daň ručí již v okamžiku uskutečnění
>>plnění.
>>--------------
>>Příjemce zdanitelného plnění ručí za nezaplacenou daň
>>z tohoto plnění, pokud je v okamžiku jeho uskutečnění
>>o poskytovateli zdanitelného plnění zveřejněna
>>způsobem umožňujícím dálkový přístup skutečnost, že
>>je
>>nespolehlivým plátcem.
>>------------
>>A administrativa naroste, o tom jsem přesvědčena.
>
>ještě jsem nestihla přečíst sněmovní tisk a už se mi z
>odpovědí p. Alenky "dělá šoufl".... tak to tedy
>přemýšlím, jestli nezajít na školení ještě ke konci roku...
>chjo - je nějaký takovýto "strašák" i pro vystavené
>faktury - tedy kromě výše DPH? Chtěla bych jít na
>školení 11.1. a do to doby se určitě nějaké fakturky již
>vystaví, tak abych obeznámila fakturantky na důležité
>změny... co se týče přijatého ZD, tak jelikož to
>zpracovávám já, tak to klidně pořídím až po školení, kdy budu
>vědět jak s tím naložit...
Je tam spoustu technických změn, novela je poměrně rozsáhlá.
Mění se vystavování dokladů a jejich náležitosti §29, nové formulace ohledně plnění, z něhož je povinen přiznat daň příjemce...
nevím, je to na vás.
Nemůžeme přece po našich zákonodárcích chtít, aby plodili kvalitní zákony ;-))
Mimochodem, a tenhle znáte?
Domácí výroba vysokoprocentního alkoholu bez nutnosti destilace (inspirováno prezidentskou volbou):
Kupte dvě půllitrové lahve 40% vodky. Doma smíchejte do jednolitrové láhve. Získáte 1 litr 80% vodky.
Výklad zákona o přímé volbě prezidenta je na úředních osobách z ministerstva vnitra a tam mají průměrné IQ 170 (polovina má IQ 90 a druhá polovina má IQ 80). Pak není divu, že jim nositelé s IQ nižším než 170 obtížně rozumí.
Hezký den!
IQ ve Sněmovně
Ještě jsem slyšel, že ve Sněmovně jsou na tom mnohem lépe, než na MV. Průměrné IQ 210 ve Sněmovně bylo zjištěno tak, že se sečetlo IQ náhodně vybraných 3 poslanců, kterým byla naměřena shodná hodnota IQ 70.
Pak se člověk nediví, co za zákony plodí.
Hezký den!
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.