Re: Příplatek za noční práci
To je jasný, to mi neříkáte nic nového, ale když by nemusel platit noční příplatky, tak by nám to určitě povolil, protože to je docela fajn člověk. Proto se ptám ještě jednou, musí zaměstnanec za tu 1/2 hodinu mít příplatek za noční? Nám by to totiž vůbec nevadilo, když ho nebudeme mít, hlavně když budeme dřív doma a stihneme autobusy.
No našla jsem toto:
http://aktualne.centrum.cz/finance/prace/clanek.phtml?id=724100
Teď jsem ale znovu na to koukala a je to z 26.12.2012, tak si nejsem jistá jestli to tedy vešlo v platnost? Koukněte na to a pak mi dejte vědět, jestli to tedy platí a nebo ne. Děkuji
No tak to už mě teda štvou, když tam napíšou toto:
Povinný už nebude ani nejméně desetiprocentní příplatek za noční nebo víkendovou práci. Firma se bude moci se zaměstnancem dohodnout na nižší sazbě, tedy prakticky i na zrušení příplatku.
Uvedené změny se týkajíí jen podnikatelské sféry, tedy lidí odměňovaných formou mzdy. U nepodnikatelské sféry (platů) zůstanou dosavadní pravidla - tedy v zásadě 25% příplatek za přesčasy i víkendy a 20% za noční práci.
Z toho jsem to teda pochopila. A pak když jsem v novém ZP četla §116 Je však možné sjednat jinou minimální výši a způsob určení příplatku u noční práce, tak jsem si říkala, že to sedí. Že se může dát minimální příplatek 0,-- Kč. Mají se sakra přesně vyjadřovat, kdo se v tom má vyznat.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.