Re: Výměna oken v pronájmu - jak účtovat
Našla jsem ve smlouvě,že nájemce (tudíž my) na svůj náklad porvádí běžné opravy jejichž cena nepřesáhne 5.000,-Kč. v tomto případě je cena okolo 200.000,-Kč. tak jak pořešit to, aby si to pronajímatel neuplatňoval a my to si mohli dát do nákladů. Pak ještě takový dotaz, jestli to dát jako technické zhodnocení nebo jako opravu.Děkuji moc za radu.
Pokud jste vyměňovali stará okna za lepší, lepší izolační vlastnosti atd, tak to budete muset dát jako investici a odepisovat. Pokud nemáte ve smlouvě, že vám to zhodnocení po ukončení nájmu pronajímatel odkoupí, tak v případě ukončení nájmu, budete muset dát ZC do nedaňových nákladů. Podle mne to do přímých nákladů nedáte.
Pokud mají lepší parametry, což znamená, třeba dvojskla, nebo trojskla, což většinou již nová okna mají, tak je to TZ. Nebylo by to, kdyby to byla nejhorší okna na trhu, co se parametrů týká (musí se to dokázat), pokud se použijí lepší technologie než je nejhorší v daném čase dostupná na trhu, tak je to TZ. Byla jsem na školení před měsícem a tam jsme to probírali. Ale samozřejmě důkazní břemeno je na vás, tak si vyberte
Ing. Klíma t Brna?
Zpět k původnímu dotazu: pokud nájemce nemovitosti nemá s majitelem smlouvu a opravil okna bez jeho svolení, pak je problém.
Nemohu si dát do nákladů ani opravy ani TZ majetku který není můj a k jehož opravě mi nedal majitel souhlas.
Takže bez souhlasu nedaňově.
Moc děkuji všem za odpovědi. Pokud to tedy dobře chápu, bylo by dobré mít na takovouto úpravu (výměnu oken) zvláštní smlouvu, souhlas s majitelem samozřejmě máme. Bez jeho souhlasu bychom to neprováděli.Pak bycho si to mohli dát do nákladu jako investici a odepisovat ji?
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.