Re: sleve poplatník a důchodce
>Dobrý den, prosím o radu u slevy na poplatníka u
>důchodců.
>1.invalidní důchodce - slevu uplatnuje stejně jako
>dříve na poplatníka i dle invalidity daného stupně
ANO.
>2. důchodce starobní i invalidní - slevu užije jen na
>invaliditu?
ANO
>3. někde jsem četla, že když se důchodce odhlásí k
>pobírání důchodu a zase přihlásí tak může slevu dále
>uplatnovat, Je to pravda? přijde mi to divné.
Je to využití mezery v zákoně. Musí Vám ovšem doložit doklad od OSSZ, že k 1.1.2013 není poživatelem SD.
>4. vše platí od výplat za 1/2013 tz. od února?
ANO.
Pozor na slevy na důchodce
>>Dobrý den, prosím o radu u slevy na poplatníka u
>>důchodců.
>>1.invalidní důchodce - slevu uplatnuje stejně jako
>>dříve na poplatníka i dle invalidity daného stupně
>ANO.
>>2. důchodce starobní i invalidní - slevu užije jen na
>>invaliditu?
>ANO
>>3. někde jsem četla, že když se důchodce odhlásí k
>>pobírání důchodu a zase přihlásí tak může slevu dále
>>uplatnovat, Je to pravda? přijde mi to divné.
>Je to využití mezery v zákoně. Musí Vám ovšem doložit
>doklad od OSSZ, že k 1.1.2013 není poživatelem SD.
>>4. vše platí od výplat za 1/2013 tz. od února?
>ANO.
Pozor na slevy na důchodce
Ivo,
podle mého názoru pokud si důchodce odhlásí důchod na 1.1., tak se nejedná o VYUŽITÍ mezery v zákoně, ale o ZNEUŽITÍ mezery v zákoně. Soud by to velmi pravděpodobně posoudil jako "zneužití práva", již na to jsou judikáty.
Vřele nedoporučuji zákony posuzovat pouze podle gramatického výkladu.
Naopak mzdovým účetním, kterým bude pro mzdu za 1/2013 doručeno potvrzení, že důchodce 1.1.2013 nebral důchod, ale od 2.1.2013 ho již bere, doporučuji, aby odčitatelnou položku na starobní důchodce nepoužili.
Možná se během ledna dohodne MF s GŘF co vlastně platí. Jinak je to riziko zaměstnavatele, že bude doměřen.
Hezký nový rok a lepší zákony!
Slevy na důchodce - kdo zneužije??
Kdo zneužije zákon, když zam-nec přeruší na 1 den?
Zaměstnanec nebo mzdovka, která slevu na základě předaných dokladů uplatní?
Předpokládám, že případný postih bude následovat po kontrole z FÚ na závislou činnost. ??
A další návaznosti - jak s ELDP (když je přerušeno na 1 den), jak se zdrav. pojištěním - něco hlásit?
Re: Slevy na důchodce - kdo zneužije??
Nedokonalého zákona zneužije starobní důchodce.
Mzdovka by měla posoudit, zda doklad o tom, že důchodce nepobíral důchod 1.1.2013 je dokladem umožňujícím uplatnit odčitatelnou položku nebo zda jde o zneužití práva. Doporučuji, aby nechala rozhodnout svého nadřízeného, ne že by něco věděl odborně, ale má rozhodovací pravomoc. :-))
Mzdovce to nezávidím. Ještě za ní přijde nějaký moula, který se nechal nachytat s II. pilířem, a to aby si hodila mašli.
Hezký den!
Pavle - moc děkuji za odpověď.
Důchodce už "mám", ještě mi opravdu chybí "moula s II. pilířem". A to jsem si myslela, že nic horšího než přenos daňové povinnosti není :-)
Pořád říkám, že mě papaláši nahoře nenechají zakrnět. A letos to platí zase.
Co má OSSZ posuzovat ? Pokud zákon dovoluje na jediný den přerušit pobírání důchodu, pak přece OSSZ nemá co posuzovat, ale na základě žádosti tomuto vyhovět, ne ? Já zatím předpokládám, že slevu u takových důchodců neuplatním a pokud se situace vyvrbí tak, že by na ni opravdu měli nárok, dostanou ji v RZD. Nechci po případně kontrole z FÚ za někoho doplácet daně (např. v situaci, kdy důchodce už si bude v klidu užívat důchodu a pracovat nebude)
>>>>
>>>>
>>>>Pavle - máte pravdu. Spoléhám na to, že až budu
>>>>zpracovávat mzdy za leden - už bude jasněji.
>>>Co má OSSZ posuzovat ? Pokud zákon dovoluje na jediný
>>>den přerušit pobírání důchodu, pak přece OSSZ nemá co
>>>posuzovat, ale na základě žádosti tomuto vyhovět, ne
>>>?
>>>Já zatím předpokládám, že slevu u takových důchodců
>>>neuplatním a pokud se situace vyvrbí tak, že by na ni
>>>opravdu měli nárok, dostanou ji v RZD. Nechci po
>>>případně kontrole z FÚ za někoho doplácet daně (např.
>>>v
>>>situaci, kdy důchodce už si bude v klidu užívat
>>>důchodu a
>>>pracovat nebude)
>>
>>Renato - vidíte - tohle mě nenapadlo :-)
>>Tento způsob lze využít, kdyby náhodou nebylo jasněji
>>ani na začátku února.
>Mě to napadlo, ale nenapadlo mě, jak vysvětlit
>naštvanému prduchovi, že slevu nemá, když v televizi říkali
>....
Proto jsem navrhoval:
"Doporučuji mzdovce, aby nechala rozhodnout svého nadřízeného, ne že by něco věděl odborně, ale má
rozhodovací pravomoc. :-))"
Hezký den!
OT: Re: II. pilíř - my o vlku
Jak je vidět, lidé jsou nepoučitelní, zvláště když zástupci penz. společností "blbnou" lidi
viz
"Počítám, že zájem postupně poroste a to hlavně u občanů věkové kategorie starších 35 let, kteří mají na uzavření smlouvy pouze půl roku. Myslím, že občané pochopí, že 2. pilíř je mimořádná příležitost, jak si na penzi výrazně přilepšit," uvedl Tomáš Matoušek.
Re: II. pilíř - my o vlku
>>Nedokonalého zákona zneužije starobní důchodce.
>>
>>Mzdovka by měla posoudit, zda doklad o tom, že
>>důchodce nepobíral důchod 1.1.2013 je dokladem
>>umožňujícím
>>uplatnit odčitatelnou položku nebo zda jde o zneužití
>>práva. Doporučuji, aby nechala rozhodnout svého
>>nadřízeného, ne že by něco věděl odborně, ale má
>>rozhodovací
>>pravomoc. :-))
>>
>>Mzdovce to nezávidím. Ještě za ní přijde nějaký
>>moula,
>>který se nechal nachytat s II. pilířem, a to aby si
>>hodila mašli.
>>
>>Hezký den!
>Jak je vidět, lidé jsou nepoučitelní, zvláště když
>zástupci penz. společností "blbnou" lidi
>viz
>"Počítám, že zájem postupně poroste a to hlavně u
>občanů věkové kategorie starších 35 let, kteří mají na
>uzavření smlouvy pouze půl roku. Myslím, že občané
>pochopí, že 2. pilíř je mimořádná příležitost, jak si na
>penzi výrazně přilepšit," uvedl Tomáš Matoušek.
Pan Matoušek je asi z nějaké společnosti, která na tom bude profitovat. Tomu rozumím.
Nachytaný moula je neinformovaný a zmanipulovaný, tomu také rozumím. Máme svobodu, když se chce nechat obrat, je to jeho volba.
Ale štve mne, že korupční vláda přihrála kšeft penzijním společnostem a velkou část režijních nákladů spojených s výběrem plateb pro soukromé společnosti musí ZADARMO nést jiné soukromé společnosti. O oslabení I. pilíře raději nemluvím.
Hezký den!
Re: Pozor na slevy na důchodce
Zneužití zákona je třeba dokázat. Zaměstnanec mohl "zblnout" z médií, ktrá tento postup před koncem roku "vřele" doporučovala.
Pokud mi zaměstnanec přinese doklad od OSSZ, že k 1.1.2013 není poživatelem SD, pak mu slevu za leden (a dále) přiznám. Zaměstnanec si svým podpisem na Prohlášení ručí za uvedené údaje. Doklad od OSSZ nebude falzifikát a mzdovce nepřísluší posuzovat zda zaměstnanec obešel nebo neobešel zákon. To může posoudit jen soud. Jsem přesvědčená, že pokud by si zaměstnanec stěžoval na FÚ, případně u soudu, že mu nebyla sleva přiznána, bita bude mzdovka.
Ivo,
asi neznáte judikaturu o zneužití práva, že?
Já nezpochybňuji, že důchodce 1.1.2013 nebral důchod, pouze uvádím stanovisko MF, že přerušení důchodu na 1 den je zneužití práva. MF je nejvyšší instituce pro daně k jejímž názorů soudy přihlíží.
Ale máte samozřejmě právo volby. :-))
Hezký den!
1 den asi bude problém, ale pokud si někdo přeruší od 1.1. s tím, že bude chtít přepočítat výši důchodu a po např. 3 týdnech zjistí, že přepočet po 90 dnech by byl zanedbatelný a požádá tedy po této době o znovuvyplácení, jak mu FÚ může dokázat zneužití práva?
Re: OT Pozor na slevy na důchodce
Také by mě to zajímalo...Já zase četla článek, který doporučoval přerušit pobírání SD na tři měsíce...to už prý obcházení zákona není a návratnost nevyplaceného důchodu zaručena...po takové době už by asi o "zneužití" zákona skutečně nešlo, že?
Stejně tak bude postupovat FÚ v případě, kdy si zaměstnanec účelově doplatí na konci roku např. penz. připojištění, aby si mohl více snížit daně? A bude zkoumat, jestli zaměstnavatel účelově nezaměstnal osoby se zdrav. postižením, aby si uplatnil slevu na dani?
Účelově si také někdo přehazuje zaměstnavatele a podpisy prohlášení za účelem uplatnění větší slevy na poplatníka a pod., to je také účelové konání. Stejně tak by se za účel mohlo posuzovat darování krve, aby bylo účelově dosaženo nižší daně.
Jestli zákonodárce vydal zákon v tomto znění, tak jistě věděl, co vydává a jaké to může mít následky. Přece by Kalousek nepodepsal zákon, se kterým by nesouhlasil.
A co teprve, až bude FÚ zkoumat účelové zneužití zákona při "rozloženém vyplácení odměn", aby zaměstnavatelé co nejvíce obešli solidární daň? To bude teprve maso ...
Už vidím, jak informuju šéfa, že si ty odměny nemůže rozdělit na únor a březen, aby obešel základ pro solidární daň, ale že si je má vyplatit naráz v jednom měsíci (čímž samozřejmě do solidární daně spadne) ... - a dle rady zde (nebo v jiném příspěvku, ale na totéž téma) dám si to od něj nejlépe podepsat :-))
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.