Re: Těhotenství - evidence na ÚP
Musí nastoupit na PPM nejpozději do 180 dnů od skončení posl.prac.poměru ( to je do konce března) a splnit podmínku pojištění alespoň 270 KD před nástupem na PPM. Co se týká nejoptimálnější výše dávek, s tím již teď nic zpětně neudělá, ledaže by se nechala na poslední chvíli tzv.výhodně a na chvíli zaměstnat,
pak se zachová trochu vypočítavě :-).
Děkuji moc paní Jiřino, to znamená, že když teď bude na ÚP a nejpozději do konce března nastoupí na PPM -splní tedy podmínku pojištění (díky ÚP od října)a bude pobírat alespoň nějaké dávky PPM. Prosím, lze někde tyto informace srozumitelně načíst?
Děkuji mnohokrát!
Jana
Možná jsem to špatně pochopila, ale zdá se, že nebyla ještě těhotná, když skončil pracovní poměr, takže těžko dokáže nastoupit na PPM v ochranné době. Napište předpokládaný datum porodu. Na PPM nastoupí 6 až 8 týdnů před tímto datem a musí se vejít do 180 dnů od skončení PP.
Srozumitelně načtete na stránkách ČSSZ.
Re: Těhotenství - evidence na ÚP-nemoc?
:o).
A ještě prosím: co když bude tedy na ÚP až do termínu mateřské -bude mít nárok na mateřskou nebo rovnou na rodičovský příspěvek? A co kdyby teď byla nemocná -je ještě v ochranné lhůtě od zaměstnavatele a měla by nárok na nemocenskou?
Děkuji
Jana
Re: Těhotenství - evidence na ÚP-nemoc?
Doba ,kdy by byla vedena na ÚP se jako doba nem.pojištění již nepočítá , to je k Vaší první otázce, píši až teď. Jinajk p.Líba Vám již vše napsala. Budete-li na ÚP do termínu mateřské - bude po ochranné lhůtě 180 dnů od skončení p.p. a PPM nebudete pobírat žádné.Požádáte si tedy rovnou o RP od dne narození dítěte.
Onemocníte-li v OL do 7 dnů od skončení pp, byla by PPM novou dávkou z NP a tím by na ni již nebyl nárok ( její OL z 180 by propadlo). Dřív to šlo, přejít na PPM po skončení p.p. z PN, nyní již to pár let nejde.
Re: Těhotenství - ÚP-nemoc?-děkuji!
Moc děkuji paní Jiřino, já mám právě povědomí o těchto "záležitostech" z doby před několka lety a teď je to vše pro mne novinka a trochu se ztrácím. Na ÚP jsem volala s tímto dotazem minulý týden a úřednice (sice milá a ochotná) toho bohužel moc nevěděla ;o).
Jana
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.