Re: Propl.svátků-prosím p.Líbu, pí.Jasno
Přesně tak, v září 2012 bylo 20 prac. dnů, zam-ec odpracoval 17 dnů, 3 dny jsme mu zaplatili dovolenou a nemá zaplacený svátek. V Money se u fixních mezd musí zadávat svátek ručně (jinak jsem to zatím nevyčetla), a já si bohužel nevšimla, že kolegyně svátek nezadává - prostě jsem nekontrolovala mzdy po mzdové účetní. Dělala jsem dříve mzdovou účetní, ale teď ve firmě dělám fin. účetnictví-tak mě nenapadlo mzdy po ní zkontrolovat :-( Myslím si trochu, že si mzdy má kontrolovat ona, ale asi to nedělala, a teď nevím, jak to co nejjednodušeji napravit. Rozhodně jsme nikoho nechtěli připravit o peníze, takto to u nás nechodí. Zaměstnanci placení hodinovkou mají vše v pořádku. Moc děkuji za radu.
Omlouvám se za mystifikaci, září 2012 je správně. Ale např. červenec 2012 bylo 20 prac.dnů+2 svátky. Za-mec má zaplaceno jen těch 20 prac. dnů, to stejné i květen 2012 - bylo 21 prac.dnů+2 svátky, zam-ec má zaplaceno 19 prac.dnů+1 den dovolenou a zase nemá zaplacené ty 2 svátky. Když jsem to zjistila, tak jsem z toho byla fakt na mrtvici :-)
>>>V září bylo 19 pracovních dnů a 1 svátek. Jestli máte
>>>17 dnů odpracováno a 3 dny dovolená, tak to máte
>>>správně. Určitě jste krátili mzdu za svátek?
>>Omlouvám se za mystifikaci, září 2012 je správně. Ale
>>např. červenec 2012 bylo 20 prac.dnů+2 svátky. Za-mec
>>má zaplaceno jen těch 20 prac. dnů, to stejné i
>>květen
>>2012 - bylo 21 prac.dnů+2 svátky, zam-ec má zaplaceno
>>19 prac.dnů+1 den dovolenou a zase nemá zaplacené ty
>>2
>>svátky. Když jsem to zjistila, tak jsem z toho byla
>>fakt na mrtvici :-)
>
>Kdyby se jednalo o dělníky, asi bych to opravila, ale
>u společníků mi to přijde jako zbytečná práce. Píšete,
>že jim to nevadí a pochybuji, že by se kontrola
>zaměřila právě na jejich mzdy.
>Mám obavy z toho, že pokud jsou společníci zaměstnanci, jako v našem případě, tak jsme vlastně pokrátili stát o SP a ZP zaměstnavatele a také zam-ci odvedli menší zálohy na DPFO. Tzn., že pokud by nám to kontrola doměřila, tak za 1,5 roku by to byla zřejmě u 4 lidí nemalá částka. Ale asi to risknu a nechám to být, jak říkáte, i když jsem z toho nesvá - tak velkou chybu nikdy ve mzdách neměla. Moc děkuji za ochotu a za váš čas. Hezký den.
No, tuto situaci vám nezávidím. Já mám opačné zkušenosti, že se kontrola zaměřuje hlavně na zaměstnance s vyššími příjmy, protože tam bývají překračované částky osvobozené od daně (24 000,-Kč), překročené maximální výměřov. základy, takže na tyto lidi se především zaměřují. A jak píšete, je to krácení odvodů na SP, ZP a daně.
Re: Pí.Jasná-prosím ještě
Můžete mi ještě prosím pí. Jasná zkontrolovat, jak při opravě (pokud se pro ni rozhodnu) postupovat?
1) oprava všech mezd v měsících, kdy byl svátek 2011+2012
2) dodatečný odvod SP, ZP a DPFO - po "oznámení" chyby těmto institucím = tím na sebe 100% přivoláme kontrolu
3) oprava Vyúčtování zálohové a srážkové daně za 2011
4) u daně z př. PO jsme zaplatili vyšší daň než jsme ve skutečnosti měli zaplatit (vykázali jsme za r.2011 nižší náklady, než měly být), takže to nechám být.
Mělo by to být asi všechno? Děkuji Vám.
Re: Pí.Jasná-prosím ještě
Opravu tohoto rozsahu jsem ještě nikdy nedělala, ale myslím, že ještě by měly být opravné přehledy za měsíce, ve kterých byste provedla opravu.
Teď to již je na vašem uvážení, podle toho, jak často vám chodí kontroly, zda je šance, že by nějaké roky mohly být promlčené.....
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.