Re: DPH letošní, nebo loňská?
V zákoně taková povinnost neni !!!!- jen možnost.
Naopak, je tam §104/2 který i dle výkladů KVKDP je pro tyto situace - zahrnout do akt. období.
Při dodatečném postih přijde na 100%, při využítí §104 jen při kontrole.Částka "úroku - penále" bude téměř stejná v obou případech.
Možná Vám dobře nerozumím, ale co myslíte tím že v zákoně taková povinnost není? Podat dodatečné?
§141 daň. řádu
(1) Zjistí-li daňový subjekt, že daň má být vyšší než poslední známá daň, je povinen podat do konce měsíce následujícího po měsíci, ve kterém to zjistil, dodatečné daňové přiznání...
Zákon o DPH
"povinnost" podat dodatečné je jen v §43
jinak dává možnost využít
§ 104 Nesprávné uvedení daňové povinnosti za jiné zdaňovací období
(2) Pokud plátce uvedl skutečnosti rozhodné pro stanovení daňové povinnosti v daňovém přiznání za jiné zdaňovací období, než do kterého příslušely, a snížil tím v tomto zdaňovacím období daňovou povinnost, správce daně daň za zdaňovací období, ve kterém měla být uplatněna, dodatečně nevyměří,...
Daňový řád
§ 4
Tento zákon nebo jeho jednotlivá ustanovení se použijí, neupravuje-li jiný zákon správu daní jinak.
Mně zase připadá, že firma, která nikdy nepodává dodatečné je pro FÚ podezřelá. Nikdo nemůže být dokonalý. Ale proč jste necitovala dokončení tohoto odstavce 2 §104 ? Ten je podle mně zásadní
"....ale uplatní úrok z prodlení podle daňového řádu z částky daně uvedené v daňovém přiznání za nesprávné zdaňovací období za každý den krácení státního rozpočtu. Úrok z prodlení je splatný ve lhůtě 15 dnů ode dne doručení platebního výměru."
Mě připadá divná firma a hlavně účetní, která dělá hromadu papíru zbytečě..
Necitovala jsem celé, protože je zbytečné opisovat zákony a výše jsem psala, že postih je téměř stejný. Při podání dodatečného snad úrok z prodlení neplatíte ?
Rozdíl je v tom, že při dodatečném je úrok z prodlení jistý, při využití § 104 pouze předpokládaný
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.