Re: Pracovní smlouva a dodatek k PS
přesně tak, protože vše, co je uvedeno v PS nebo v dodatku, je ujednání dvou účastníků a nelze to bez jejich oboustranného souhlasu změnit.K dodatku: já doporučuji jakoukoliv dohodu o změně sjednaných prac. podmínek vždy nazvat Dodatkem, očíslovat vzestupnou čís. řadou, protože pak je jasné, kolik dodatků vlastně k původní PS bylo sjednáno a máte přehled. Když to nazvete dodatkem, tak dohoda o změně bude obsahem tohoto dodatku.
>přesně tak, protože vše, co je uvedeno v PS nebo v
>dodatku, je ujednání dvou účastníků a nelze to bez jejich
>oboustranného souhlasu změnit.
Dovolil bych si vstoupit do debaty s tím, že jeden z dalších právníků tohoto fóra, VH, zde v minulosti psala, že takhle absolutně to neplatí. Že některé věci, byť jsou uvedeny v PS může zaměstnavatel změnit. Bohužel k této (a nejen) pro mě překvapivé informaci se již potom nevyjádřila a tak nějak to zapadlo do ztracena. Píši to zde jenom proto, že mi to od té doby vrtá hlavou, tak nevím.
>K dodatku: já doporučuji
>jakoukoliv dohodu o změně sjednaných prac. podmínek
>vždy nazvat Dodatkem, očíslovat vzestupnou čís. řadou,
>protože pak je jasné, kolik dodatků vlastně k původní
>PS bylo sjednáno a máte přehled. Když to nazvete
>dodatkem, tak dohoda o změně bude obsahem tohoto dodatku.
Nevím, k čemu bych se ještě měla vyjádřovat: PS neobsahuje pouze smluvní ujednání, ale její obsah tvoří (mohou tvořit) také informace, které zaměstnanec bere na vědomí. Příkladem může být délka stanovené týdenní pracovní doby, která je institutem, který předmětem smluvního ujednání ani být nemůže, neboť o ní rozhoduje zaměstnavatel. Smluvní strany tak musí povahu obsahu PS rozlišovat a zaměstnavatel, který její text zpravidla tvoří, by měl mít jasno, co následně může změnit jen dohodou se zaměstnancem a co nikoliv.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.