Re: Dohoda o provedení práce a "Prohláče
Bohužel nelze podepsat prohlášení u dvou zaměstnavatelů současně (a je jedno, jestli jde o dohodu nebo o pracovní poměr). Takže pokud má jednoho zaměstnavatel hrubý příjem do 5000 a u druhého nad 5000 Kč, pak bych volila podpis u toho kde má do 5000 Kč. U něj tudíž bude zálohová daň (po uplatnění slevy nulová) a u druhého, kde má nad 5000 Kč, bude také zálohová daň (z 8000 to bude 1200 Kč). Po skončení roku podá přiznání a daň nebo část daně (podle výše výdělku a daní) mu bude vrácena.
Moc, moc děkuji, pochopila jsem. Jen ještě "polopaticky"
znamená, že Prohlášení mohu podepsat jen tehdy, když uplatňuji slevu. Pochopila jsem
dobře. Nemohu podepsat Prohlášení a neuplatňovat slevu, jelikož jsem podepsala
a uplatňovala slevu u jiného zaměstnavatele.
>Moc, moc děkuji, pochopila jsem. Jen ještě
>"polopaticky"
>znamená, že Prohlášení mohu podepsat jen tehdy, když
>uplatňuji slevu. Pochopila jsem
>dobře.
Ne. Klidně můžete podepsat Prohlášení a neuplatňovat slevu - viz tolik diskutovaní starobní důchodci.
Nemohu podepsat Prohlášení a neuplatňovat
>slevu, jelikož jsem podepsala
>a uplatňovala slevu u jiného zaměstnavatele.
Prostě nemůžete mít u dvou zaměstnavatelů SOUČASNĚ podepsané Prohlášení bez ohledu na to, jaké slevy uplatňujete.
Ne, to nechápete dobře. Můžete podepsat prohlášení a na něm zatrhnout, že neuplatňujete slevu. V takovém případě se bude mzda (jakkoli vysoká nebo nízká) danit zálohovou daní, ale nebude uplatněna sleva.
Ale chápete dobře, že nemůžete podepsat prohlášení u obou zároveň (postupně za sebou ano).
Pravidla:
1) Prohlášení (ať už na něm zatrhnete, že uplatňujete nebo neuplatňujete slevu) můžete podepsat pouze u jednoho zaměstnavatele, pokud jich současně máte více.
2) Podepsané prohlášení: mzda nebo odměna z dohody se vždy daní zálohovou daní a buď se odečte nebo neodečte sleva, podle toho, co jste na prohlášení zatrhla. Tento příjem a tato daň pak vstupuje do přiznání a je vyrovnatelná.
3) Nepodepsané prohlášení: Mzda nebo odměna nad 5000 Kč hrubého se vždy zdaní zálohovou daní (bez slevy). Tento příjem a tato daň vstupuje do přiznání.
Mzda nebo odměna do 5000 hrubého se zdaní srážkovou daní a tato je konečná. Tento příjem a tato daň nevstupuje do přiznání a není vratná.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.