Re: Prosím ! Souhrnný DD
Máme to teprve 2.čtvrtletí. Minulé jsem si to neuvědomila, takže jsem to neřešila. Chci to mít ale do budoucna v pořádku. Připadá mi to ale postavené na hlavu. Kdyby šlo ještě o fakturu, která není zaplacená, tak budiž, ale tady je vše zaplacené. Majitel má velké náklady, a do toho když mu sdělím, že z této faktury nemůžeme nyní odečíst DPH, tak už se asi složí :-(.
Takto mi chodí faktury za poštovné a třeba až 10.následující měsíc,
faktury za telefony tak chodí běžně s datumem DPH k poslednímu dni v měsíci. Zadám do programu s těmi datumy a vůbec nic se neděje. DPH to zaúčtuje ke čtvrtletí, kam to patří. A doposud to nikomu nevadilo. DÚZP musíte napsat takové, jaké si stanovil dodavatel a program si to přebere.
U telefonů, a čehokoli jiného, za co nám přijde faktura, kterou máme uhradit to řeším dle zákona, dávám to do měsíce, kdy dorazí faktura, ale v tomto případě opět píšu, že mi to hlava nebere. Jako kdybych šla do obchodu 31.12. a nakoupila v hotovosti, jen jim nešel proud a oni mi řekli, až přijdu druhý den, že mi dodatečně dají ten doklad z 31.12.
Ano. Vymyslel to nějaký chytrák. Aby jsme měli ještě víc práce. Ono totiž ve firmách, kde nesedí účetní /mají externí/ není vůbec jednoduché přinutit majitele či někoho ze zaměstnanců, aby přikládali ke každé faktuře, kdy do firmy došla. Úplně skvělé pak je, když majitel odjede na 14 dní na dovču a domu mu chodí pošta.
No dát to ještě do prosince můžete, ale musíte to udělat tak abyste při případné kontrole u FÚ prokázala, že ji firma přijala toho 31.12. :-) Nejlepší tedy je aby Vám v číselné řadě přijatých faktur nepředcházely už faktury s odpočetm v lednu, tedy fyzicky přijaté až v lednu a najednou se tam objeví faktura přijatá v prosinci.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.