Vlákno názorů k dotazu Platba zálohy 2012, doplatek DPH 2013 ? od P.C. - Re: Platba zálohy 2012, doplatek DPH 201 Můj skromný...

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
  • 20. 1. 2013 14:02

P.C. (neregistrovaný)

Re: Platba zálohy 2012, doplatek DPH 201
    Můj skromný názor je, že to dodavatel spočítal správně. DÚZP je dnem platby a ta pro něho nastala až 2.1.2013. On nemůže tušit, kdy platba odešla z vašeho účtu a ani ho to nezajímá. S morální stránkou to nemá co do činění, dodavatel dodal, co měl dodat. To, že stát mezitím změnil podmínky, mohl v listopadu předvídat, ale ještě nebylo zřejmé, kterým směrem se změní... Software správně spočítal rozdíl a osobně bych spíš považoval ze nemorální doplatek nezaplatit.

Od 1.1.2013 už asi platí, že daňovým dokladem je již zálohová faktura a DÚZP je den jejího vystavení (ještě to musím nastudovat) a v takovém případě rozdíl už nemůže vzniknout.

• 20. 1. 2013 14:25

pítrs (neregistrovaný)

Tak samozřejmě - vše je zaplaceno - to s tou morálkou bylo spíše o tom, že když má firma tučné zisky za každého klienta každoročně a zcela pravidelně ve výši tisíců krát počet klientů, že já na jejich místě bych neúčtoval takové "mikročástky", ale dotyčné faktury "doplatil" interně převodem do ztrát. Protože jinak i bankovní poplatky jsou vyšší než ona "částka" ...

Ale to nebylo jádro dotazu...:-)

• 20. 1. 2013 14:47

P.C. (neregistrovaný)

Ono nejde o mikročástky, ale o to, že fakturu vystavit museli, tak proč by na ní měli automaticky něco slevovat. A že by 30,- bylo méně, než bankovní poplatky, se mi nezdá (asi jsem zhýčkaný Fio bankou).

BTW, potřebujete každoročně platit tisíce za licence? Já žiju z licencí nakoupených před léty a jsem spokojený. Pokud je to ovšem software, který musí reagovat na změny legislativy, tak řešení není tak snadné.

• 20. 1. 2013 17:12

pítrs (neregistrovaný)

Přesně o to jde: samozřejmě nemyslím poplatek za pořízení SW, ale poplatky za roční licenční podporu, co účtují všechny firmy, vyrábějící a udržující ekonomický software. Ani se jim nedivím, protože jako IT člověk vím, že udržovat software aktuální i vůči debilně a nečekaně se měnící legislativě není sranda. Teď například se do poslední chvíle nevědělo, jestli bude 17.5% DPH atd.
    A tak tyhle poplatky raději platím, protože musím dělat něco jiného, než abych čekal, až se "inteligenti" v parlamentu vyspí a něco vyplodí a pak si sám ručně na poslední chvíli zpracovával nějaké odpovídající SW úpravy :-) Jen jsem si říkal, že když jsem zaplatil cca 3500 Kč a pak se náhodně změnilo o 1% DPH, že firma mohla říct : "... pochopitelně Vám - našim stálým dlouholetým klientům - už nic nebudeme účtovat ..."
    Nestalo se ... tak toliko jen na vysvětlení ...
    Jinak OK a děkuji za reakce a přeju pěkný den :-)

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).