Re: DPH při přechodu z neplátce na plátc
§79 (1) Osoba povinná k dani má nárok na odpočet daně u přijatého zdanitelného plnění pořízeného v období 12 po sobě jdoucích měsíců přede dnem, kdy se stala plátcem, pokud toto plnění je k tomuto dni součástí jejího obchodního majetku.
Dobrý den, jj, to víme, to nám říkali i na FÚ, ale jde mi o to konkrétní zaúčtování. Do prosince účtujeme jako neplátci a od prosince jako plátci a potom si zpětně uplatňuji dle inventarizace, ale jak zaúčtovat ty doklady do 1.do 5. prosince, nevím :o(
No uplatnit tato plnění musíte v prvním přiznání.
Určitě tyto plnění přijdou na řádek 45.
No a pak si myslím, že tato plnění by se měla dodanit (zvýšit daňový základ). To je můj odhad, protože před registrací k DPH šla tato plnění celá do výdajů. Opravte mě někdo, pokud to není pravda.
Drobné nákupy (které neevidujete skladem) si už neodečtete z DPH. Odečtete pouze skladové zásoby a majetek (pečlivě udělejte inventuru a zkontrolujte nabývací doklady). Pozor taky na služby.
DPH odečítáte až z nákupů s DUZP 5.12. a dále.
A tu daň, kterou si budete nárokovat z inventury opravdu musíte zahrnout do daňových výnosů (daň z příjmu).
Najdete to vy pokynu D (vysvětlivky k jednotlivým §, číslo z hlavy nevím).
Moc díky za odpověď a ještě pro jistotu: vím, že to musím evidovat a to můžu i když to účtuji přímo na 501? Nebo to musí být přímo na skladě 112? ...nevím, jestli rozumíte dorazu, např.:
koupili jsme notebook za 10000,-
zaúčtovali jsme přímo do spotřeby na 501 jako drobný majetek, ale vzhledem k tomu, že je dlouhodobý, tak si ho evidujeme
V tomto případě také můžu uplatnit zpětně DPH?
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.