Re: pracovní cesta a pracovní doba
Tak to je druhý extrem, ale co se týká toho řízení automobilu, to mi opravdu přijde diskriminační. A nevím, jak by se zaměstnavatel tvářil, kdyby zaměstnanec řekl, že tedy požaduje řidiče, nebo nařídit jiný dopravní prostředek. Vám to přijde úplně v pořádku , nebo jaký na to máte názor? Jasně, že jen názor, vím, že zákon hovoří jasně. díky
Řízení tzv. referentských vozidel se řešilo před několika lety, a to na základě článku publikovaného v Hn - autor tehdy napsal, že pokud zaměstnanec řídí takové vozido, musí TO mít v pracovní smlouvě. Na základě toho se rozvinula debata, mnoho lidí se veřejně vyjadřovalo a závěr je asi takový, že pokud není řízení vozidla sjednáno jako další druh práce (např. vedle ředitele firmy), jedná se o pracovní podmínku, nikoliv druh práce (řízení pak nemohu nařídit). Jako zaměstnavatel mohu stanovit požadavek spočívající v řízení vozidla a pokud zaměstnanec nevyhoví, je naplněn výpovědní důvod podle § 52 f) ZP. Problém je i v odměňování - musím rozlišit, kdy řídí firmu a kdy motorové vozidlo (=nemůže být stále odměňován jako ředitel, byla by narušena zákonná zásada rovného zachízení v oblasti odměňování). Já jsem se tomu tehdy dost věnovala a zjistila jsem, že jedno ministerstvo skutečně takto postupuje.
Děkuji za objasnění, takže v podstatě zaměstnanec nemá moc na výběr - zaměstnavatel si řízení vozidla stanoví jako podmínku, nedá to jako další druh práce a zaměstnanec tedy musí řídit zadarmo. V podstatě by to snad šlo řešit pouze třeba vyšším osobním příplatkem oproti jiným zaměstnancům, kteří tuto pracovní podmínku nemají. Ještě jednou děkuji.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.