Re: Kontrola ZP - penále z roku 2001
Myslím, že kontrolorka nemá pravdu. Od loňska je promlčecí lhůta 10ti letá (domnívám se, že to změnili, pokud nechali 5 let, tak mě opravte), což znamená, právo předepsat dlužné pojistné a z něho plynoucí penále je po 10ti letech promlčené. Takže jestliže Vás dříve nekontrolovali a ozvali se až teď, tak od roku 2001 uplynulo víc než 10 let a tudíž žádné penále z této dlužné částky vůbec nemohou předepsat.
Ne dříve nás nekontaktovali, je to 1.kontrola ze ZPŠ, právě mě udivuje, že penále z této částky, které je starší než 5 let (tedy za roky od 2001 do 2007) je promlčené a hned na to mi z té samé částky vypočítala penále za roky 2008-2013 a to prý musíme uhradit.
Děkuji moc za odpověď a ješte jestli bych mohla poprosit o odkaz na nějaký paragraf zákona, kterým bych mohla při převzetí zprávy z kontroly argumentovat.
Dnes paní
>>>volala, že má kontrolu hotovou a že jí tam vyjela
>>>jedna
>>>neuhrazená platba z roku 2001 (1606,- Kč) a že nám z
>>>této platby vyměřila penále až dosud, s tím že penále
>>>starší 5ti let je promlčené, ale penále z této
>>>neuhrazené částky za posledních 5 let budeme muset
>>>uhradit,
>>>jedná se o 1076,- Kč.
>>>Já jsem nyní zjistila, že jsme za mzdové období
>>>8/2001
>>>omylem poslali na ZPŠ přehled, který patřil jiné
>>>pojišťovně, takže to snad s paní zdárně vyřídím, ale
>>>zajímalo by mě, jestli je možné, aby bylo vyměřeno z
>>>takto
>>>starého nedoplatku penále.
>>
>>Myslím, že kontrolorka nemá pravdu. Od loňska je
>>promlčecí lhůta 10ti letá (domnívám se, že to
>>změnili,
>>pokud nechali 5 let, tak mě opravte), což znamená,
>>právo
>>předepsat dlužné pojistné a z něho plynoucí penále je
>>po 10ti letech promlčené. Takže jestliže Vás dříve
>>nekontrolovali a ozvali se až teď, tak od roku 2001
>>uplynulo víc než 10 let a tudíž žádné penále z této
>>dlužné
>>částky vůbec nemohou předepsat.
>Ne dříve nás nekontaktovali, je to 1.kontrola ze ZPŠ,
>právě mě udivuje, že penále z této částky, které je
>starší než 5 let (tedy za roky od 2001 do 2007) je
>promlčené a hned na to mi z té samé částky vypočítala
>penále za roky 2008-2013 a to prý musíme uhradit.
>Děkuji moc za odpověď a ješte jestli bych mohla
>poprosit o odkaz na nějaký paragraf zákona, kterým bych
>mohla při převzetí zprávy z kontroly argumentovat.
http://firmy.finance.cz/zpravy/finance/337312-rok-2012-desetilete-promlceci-lhuty/
ze článku ... Když při kontrole uplatňují zdravotní pojišťovny nebo OSSZ staré pohledávky, tak je nutné namítnout promlčení. Promlčení musí namítnout plátce
Děkuji za všechny reakce, článek i příslušné paragrafy zákona jsem si přečetla, ale stejně jsem z toho nepochopila, jestli můžou z promlčeného pojistného vyměřit penále, které běží až do dnešního dne a za těch posledních 5 let, jak mi tvrdí paní na pojišťovně, to není promlčené. I když je pravda, že mi sama hned nabídla, abych si dala písemnou žádost o prominutí penále, a že vzhledem k tomu že naše platební kázeň byla jinak naprosto vpořádku, že nám bude určitě vyhověno.
Nemuseli byste ale předem dlužné pojistné zaplatit?
http://finexpert.e15.cz/kdy-je-promlcen-dluh-na-pojistnem
.. ze článku .. Základní podmínkou, aby se uvedené instituce mohli žádostí o prominutí penále zabývat, je, že musí být pojistné uhrazeno v plné výši. ....
mě se to nezdá tak strašné - ve výše uvedeném článku se jasně píše, že pokud dlužník písemně namítne jeho promlčení, není již povinen dlužné pojistné uhradit. Pokud byste podala žádost o prominutí penále, tak by to pro Vás - podle mého - znamenalo, že s penálem souhlasíte (proto se musí dlužné pojistné nejprve uhradit), ale ve Vašem případě je to již promlčené, takže písemně namítnete promlčení a dluh nebudete samozřejmě hradit... paní z pojišťovny bych se zeptala, podle kterého § Vám chce doměřit penále za posledních 5 let, když dluh vznikl v roce 2001 a promlčeno bylo v roce 2011 - neudělali kontrolu, jejich problém... já osobně bych žádost o prominutí z výše uvedeného důvodu nepsala
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.