Re: předcházející kalendářní rok ...
Obrat r.2012 (kód zd. období následujícího roku, proto obrat předcházejícího roku) a bere se zjednodušeně pro vás: ne obrat dle 6.., ale úplaty za zdanitelné plnění, tj. u vás 2 151 000 Kč + DD na přijatou platbu
(pokud máte něco na zálohách 324 a tyto DD na přijatou platbu nejsou ještě zúčtované). U vás mně to vychází na kód Q, pokud jste čtvrtletní plátci. Pokud jste měsíčními pláci, pak M nebo můžete být i dobrovolnými měsíčními plátci, pak taky M.
Danielo děkuji, za ujasnění, že použiji obrat roku 2012.
Mám ještě jeden dotaz, měsíční plátce a jeho obrat (prodej výrobků a služeb) činí za rok 2012 301.000,-- tržby z prodeje majetku 215.000,-- , jak to bude s kódem v tomto případě?
Na tak nízký obrat mi nesedí ani jeden kód, co to bude znamenat? Že od roku 2013 nemusíme a nebo nemůžeme být měsíční plátci DPH ??
V tomto případě se můžete rozhodnout, jestli zůstanete měsíčními plátci, pak kód M nebo budete chtít být čtvrtletními plátci, pak kód Q2 a MUSÍTE tuto změnu nejenom napsat do přiznání za 12/2012, ale i oznámit na FÚ do 31.ledna 2013, nejlépe písemně.
Když chce přejít z měsíčního na kvartální je tam od 1.1.2013 ustanovení § 99a 1d). Dříve to bylo správcům FÚ dost jedno, tak to možná nevyžadovali písemně. Ale teď se snaží, aby co nejvíc plátců bylo měsíčními plátci - holt čím dříve DPH doma, tím pro stát lépe :-(, tak raději toto ustanovení zák. od 1.1.2013 ctít a poslat to i písemně. Noví plátci budou měsíčními plátci automaticky, po roce si budou moci zažádat přejít na Q a bude záležet na jejich správci, jestli ano nebo ne, jinak až po 2letech. Když jste byla Q a zůstáváte Q, nic mimo kódu Q nebo Q2 do přiznání, na FÚ už neposíláte.
Na písemné oznámení FÚ bych se ....
http://cds.mfcr.cz/sys/cds/scripts/tiskopisy/tiskopisy-pdf2013/5412_14.pdf
Uvedení kódu v přiznání za poslední zdaňovací období kalendářního roku nahrazuje oznámení o změně zdaňovacího období. Pokud není
daňové přiznání podáno do 31. ledna příslušného kalendářního roku, plátce změnu zdaňovacího období oznámí správci daně jiným způsobem.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.