Re: Účtování dobírky
nevím, ale já na 512 dávám cesťáky :-)
poštovné zaplacené poště bych dala 518/211 podle podacího lístku
dobírku jako pohledávku 315/648
a při platbě 221/315
nebo rovnou v bance 221/648 - ale pokud jste plátce DPH tak byste z té přijaté platby měla přiznat DPH, takže bych to viděla na účtování 315/648+343
mě v programu nejde při účtování banky účtovat o dph
Souhlasím, vyúčtované poštovné musíte zdanit DPH, protože osvobozeno to má jen držitel poštovní licence a to je Česká pošta. Jste povinni vystavot daňový doklad (pokud jste tedy plátci DPH) a ten zaúčtovat 315/602,343. Úhradu pak 221/315. Žádný auditor by Vám nedovolil účtovat přímo z banky (kromě bankovních poplatků a úroků) na účty třídy 5 a 6. A účet 512 jsou opravdu cestovní náhrady.
Děkuji moc za objasnění, s tím DPH by mě to vybec nenapadlo, je vidět,že máte zkušenosti.
To pro mě tedy znamená, že do 14 dnů od přijetí platby na účet vystavím pohledávku s rozpisem DPH(DUZP bude den přijatí platby na účet) , toto DPH v přiznání odvedu a měla bych ten samý doklad poslat tomu, kdo mi dobírku uhradil, aby si částku DPH mohl zase nárokovat? Není mi ale jasné, jestli může být, když mi program vystaví doklad s názvem Pohledávka, nebo to musím mít mezi fakturami vydanými.
Děkuji.
Je to ještě složitější, záleží, s kým obchodujete. Pokud je to občan, bez živnosti, bude to tak, jakjste napsal, zdanitelné plnění je až dnem, kdy dostanete peníze, vystavujete daňový doklad a měl byste mu jej poslat. Pokud obchodujete s podnikateli nebo firmami, je zdanitelné plnění již den předání veřejnému dopravci a můžete daňový doklad vložit i do balíku, nebo jej vystavit do 15 dní. Je na Vás, zda tyto doklady zařadíte mezi pohledávky nebo vydané faktury, v daních by se to mělo chovat stejně.
A děkuji za hezká slova, vidíte a jsem bez práce a protože mám 4 roky do důchodu, tak se mi jiná nedaří najít. www.vaclavahavlatova.cz
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.