Re: DPH
díky, ještě mi není jasné vyplnění řádku 47 - v DE stavěl 2 roky dílnu a průběžně si uplatňoval DPH - při kolaudaci mám hodnoty odpočtu DPH + další náklady sečíst a zapsat informativně základ daně a uplatněnou daň, která nebude souhlasit na základ, protože v základu daně budou i platby neplátcům
ještě mám problém s kaucí
jedná se o to, že jsem zvlášť vystavila fakturu na obaly, které jdou se zboží k zákazníkovi. Tyto obaly musíme vrátit jiné firmě. Nechci to účtovat jakovýnos, ale kauce bez DPH, a oceněno proto, aby nám tyto obaly zaplatili, když je nevrátí.
oni při vrácení účtují stejnou částku a to opět vystaví fakturu.
takže to máme na 311 a teď nevím proti čemu bych to měla účtovat - nějaký trojkový účet?
a při příjmu to máme na 321 a proti čemu?
nějaké obaly vrátí až příští rok a nám to bude viset v pohledávkách???
je to celkem velká částka, šlo několik kamionů a nevím, jak to ošetřit a zdůvodnit, když to nebude ve výnosech, ale bude to v pohledávkách
máme sklad B a hledám jiný způsob než přes pořízení
a jak byste účtovala fakturaci kauce, to je forma zálohy, která nepodléhá DPH: tyto faktury neplatíme ani my, ani odběratel - pouze probíhají zápočty v okamžiku vrácení beden.
také je možné přes účet 314 i 324, to je ale přijatá a poskytnutá záloha. Můžu to třeba použít i když peníze nedostaneme?
Kauce je druh zálohy, která se ale nezúčtovává, nýbrž celá vrací po splnění určitých podmínek. A o zálohách i kauci účtujeme pouze v okamžiku zaplacení. Pak bych udělala analytiku na 314,324. Nesetkala jsem se s kaucí na vratné obaly. Pokud máte skladovou evidenci způsobem B, nezbyde nic jiného, než nákup na 504 a prodej na 604, vést stejně skladovou kartu a na konci roku vypořádat DPH. To je stejné
a ještě tu mám Lyoness, prý je to výhodné nakupování, vrací určité procento z nákupu, a také provize za to, kolik má za sebou nakupujících. Jsou to peníze na virtuálním účtu, které se mu připisují z jednotlivých transakcí. musí se danit i peníze na tom virtuálním účtu, které tam má? aniž by je nějak použil?
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.