Vlákno názorů k dotazu Rodičovská dovolená vs. neschopenka od markov - Re: Rodičovská dovolená vs. neschopenka Rodičák si v práci...

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
  • 27. 1. 2013 23:07

markov (neregistrovaný)

Re: Rodičovská dovolená vs. neschopenka
    Rodičák si v práci neprodloužíte - je to dávka státní sociální podpory, nemá se zaměstnáním nic společného. Pokud vyčerpáte dvouletou variantu, víc už nedostanete.
    V zaměstnání si ale můžete prodloužit rodičovskou dovolenou a to až do 3 let věku dítěte. Podle § 196 ZP je zaměstnavatel povinen Vám vyhovět. Nebude Vám za to ovšem nic platit. Jedinou vaší "výhodou" bude, že nebudete muset platit zdravotní pojištění, protože z titulu péče o dítě budete zařazena v kategorii osob, za které je plátcem pojistného stát.

• 27. 1. 2013 23:17

PeOVá (neregistrovaný)

>>Dobrý den,
    >>nyní jsem na rodičovské dovolené a jelikož jí mám do
    >>2let syna sjednanou jak rodičovský příspěvek (na
    >>pracáku) tak zažádáno v práci, měla bych koncem
    >>července
    >>2013 nastoupit zpět do zaměstnání. Plánujeme další
    >>miminko (kvůli tomu také jen 2letá rodič.). Před 14dny
    >>jsem
    >>potratila a tak nevím, jestli stihnu opět otěhotnět
    >>než budu mít nastoupit do práce... Když budu těhotná
    >>tak
    >>je to jasné,po skončení rodič.nastoupím na
    >>nemocenskou,ale co když ještě nebudu? Je možné si tedy
    >>zažádat v
    >>práci o delší rodičák ( rodič. příspěvek už budu mít,
    >>ale v červenci vyčerpán) a v něm pak přinést
    >>neschopenku? Bude mi jí zaměstnavatel a následně OSSZ
    >>muset
    >>platit, když jsem v práci vedená jako rodičovská
    >>dovolená
    >>do 3let věku dítěte?
    >>Prosím poraďte.
    >>Děkuji
    >Rodičák si v práci neprodloužíte - je to dávka státní
    >sociální podpory, nemá se zaměstnáním nic společného.
    >Pokud vyčerpáte dvouletou variantu, víc už
    >nedostanete.
    >V zaměstnání si ale můžete prodloužit rodičovskou
    >dovolenou a to až do 3 let věku dítěte. Podle § 196 ZP je
    >zaměstnavatel povinen Vám vyhovět. Nebude Vám za to
    >ovšem nic platit. Jedinou vaší "výhodou" bude, že
    >nebudete muset platit zdravotní pojištění, protože z titulu
    >péče o dítě budete zařazena v kategorii osob, za které
    >je plátcem pojistného stát.
    >
    >Tak to jsem přesně myslela. Jediné co můžu dělat je, že si prodloužím v zaměstnání rodič. dovolenou do 3let věku dítěte (nebo mi zkončí dobou kdy nastoupím na mateřskou s druhým dítětem). Když jsem si požádala o 2letý rod. příspěvěk a v červenci ho vyčerpám, nebudu už mít nárok na žádné penízky...Mám nahlásit potom na pracáku, že nadále zůstávám s dítětem doma aby za mě platili soc., zdrav.poj?

• 27. 1. 2013 23:28

PeOVá (neregistrovaný)

Nebo druhá otázka- je nějaká možnost jak přeci jen dostávat za rizikové těhu penízky za nemoc, když už nebudu mít rodič. příspěvek? Třeba když zažádám do 3let věku o rodič. dov. a po nějaké době dostanu neschopenku z důvodu rizik.těhu.můžu rodič.dov. v práci ukončit předčasně a následně druhý den nastoupit nemoc? Poraďte mi prosím... Bojím se, že v práci mi moc neporadí, když minulý týden vyhodili mzdovou a vše dělá "jen" účetní. Samozřejmě nemůžu ani na tu dobu mezi koncem rodič.dov. a dalším těhu nastoupit do práce, kvůli školce. Výhledově je do října obsazeno.

• 27. 1. 2013 23:35

div (neregistrovaný)

Bohužel, pokud onemocníte v době rodičovské dovolené, zaměstnavatel není povinen vám umožnit dřívější ukončení rodičovské dovolené . A pozor, pokud byste nemohla nastoupit do práce buď proto, že byste si nepožádala o prodloužení rodičovské dovolené nebo z důvodu školky po 3. narozeninách dítěte, tak byste musela pracovní poměr ukončit vy, bez nároku na odstupné. Zaměstnavatel není povinen vám ani na vaši případnou žádost, poskytnout např. neplacené volno do 4 let věku dítěte. Pokud se vám ale podaří otěhotnět do 3. let věku dítěte, potom místo nástupu do práce , pokud těhu bude rizikové nebo jiný lékařský důvod - donesete místo nástupu do práce neschopenku. Ale to je celkem dlouhá doba a může se i leccos v zákonech změnit a může být nakonec všechno jinak.

• 28. 1. 2013 9:35

Katka2 (neregistrovaný)

Jen dodám, že o prodloužení RD můžete požádat MAXIMÁLNĚ do 3 let dítěte. Takže v červenci požádejte do října, v říjnu do prosince....

• 28. 1. 2013 10:26

PeOVá (neregistrovaný)

No ano paní Katko...Já vlastně můžu požádat kolikrát chci,ale max. do 3 let věku dítěte, že ano? Nebo je nějak omezeno kolikrát si může maminka žádat mezi 2 a 3rokem života dítěte? Takže klidně i každé 2měsíce, dokud se neuvolní školka nebo dokud neotěhotním je to tak? Takže si požádám od srpna do října a když otěhotním přinesu v říjnu kdy bych měla nastoupit do práce neschopenku a tu už mi musí platit jak zaměstnavatel 21dní tak pak OSSZ a mám tudíž i nárok na PPM od zaměstnavtele vyplácené OSSZ..

• 28. 1. 2013 10:51

Katka2 (neregistrovaný)

Přesně tak. Jen bych zam-teli v rámci slušnosti řekla, že nastoupit opravdu nehodlám a proč to všechno. On s tím stejně nic nenadělá, tak aby aspoň věděl, na čem je.

• 28. 1. 2013 10:55

PeOvá (neregistrovaný)

No tak jelikož patřím do kanceláře přímo u zaměstnavatele a moje nadřízená to všechno vyřízuje tak naštěstí celou moji situaci zná, s tím by problém nebyl. Jen jsem potřebovala vědět, jak říkám, jak nejlépe situaci vyřešit. Moc Vám děkuji a přeji hezký den :)

• 28. 1. 2013 11:19

PeOVá (neregistrovaný)

A jen ještě malá technická... dvouletou rodič. dov. mám až do konce července, můžu tedy požádat o prodloužení třeba na začátku července podle situace? nebo je někde jak dlouho dopředu se má žádat?

• 28. 1. 2013 12:14

PeOVá (neregistrovaný)

Děkuji Vám, hezký den

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).