Re: pronájem neb.pr.-koef-prosím Danielk
na ř. 52 se uvádí koeficient z předcházejícího roku, kterým se krátí měsíčně , ale jen údaje z kolonky "krácený odpočet"
na ř. 53 se uvádí roční vypřádací koeficient, který je spočítaný z údajů všech daňových přiznání za celý rok. pročtěte § 76/7-10
Re: pronájem neb.pr.-koef-prosím Danielk
to mám udělané, ř. 52 a 53 je hotov a souhlasí s FÚ, akorát mě zarazilo, proč mi daňař říkal, že musím na ř. 53 ve sloupci "změna odpočtu" dát minusem částku 5.390,-Kč (tj. pokrácené DPH ze všech přijatých plněních - i z těch, ke kterým se osvobozený pronájmem nevztahuje....)... přičem k osvob. pronájmu se vztahuje pouze faktura za elektřinu (pokrácené DPH ve výši 390,-Kč) jsem již doplatila a opravila na FÚ do přiznání
Re: pronájem neb.pr.-koef
Tady nejde o §. Vy máte koef. 77% vypočítaný dle § 76 odst.7) dobře - potvrdil vám to i FÚ. Ale o pochopení toho, která plnění spadají do krácení koeficientem. U toho telefonu i auta na leasing, pneu, benzín,... jde o to, jestli je používáte i v souvislosti s tím osvobozeným nájmem nebo ne. Např. Auto i telefon používáte pouze pro vaši jinou třeba obchodní činnost nebo s ním telefonujete nebo jezdíte, jste-li stavební firma na vaše zakázky, ale nepoužíváte je v nějaké souvislosti s vaší realitní činností, třeba na kontrolu pronajímaného objektu, který pronajímáte osvobozený od daně.
V případě že ano, pak by to také spadalo do plnění krácených koeficientem. Už je to pochopitelnější?
>>>Dobrý den,
uvést pokrácená veškerá přijatá plnění (i ta, která
>>>se
>>>netýkala osvobozeného pronájmu - např. oprava auta,
>>>telefony, leasing, nákup pneu...) a že jsem tedy měla
>>>doplatit ještě 5.000 Kč na DPH... Mě to hlava
>>>nebere,
>>>protože to s osvobozeným pronájmem nijak nesouvisí,
>>>ale
>>>tvrdil mi, že je to prostě ze všeho. Můžete mě navést
>>>na příslušný §, abych mohla daňaři nějak argumenovat.
>>>
>>>Děkuji za Váš čas
>>
>>na ř. 52 se uvádí koeficient z předcházejícího roku,
>>kterým se krátí měsíčně , ale jen údaje z kolonky
>>"krácený odpočet"
>>na ř. 53 se uvádí roční vypřádací koeficient, který
>>je
>>spočítaný z údajů všech daňových přiznání za celý
>>rok.
>>pročtěte § 76/7-10
>
>Tady nejde o §. Vy máte koef. 77% vypočítaný dle § 76
>odst.7) dobře - potvrdil vám to i FÚ. Ale o pochopení
>toho, která plnění spadají do krácení koeficientem. U
>toho telefonu i auta na leasing, pneu, benzín,... jde
>o to, jestli je používáte i v souvislosti s tím
>osvobozeným nájmem nebo ne. Např. Auto i telefon používáte
>pouze pro vaši jinou třeba obchodní činnost nebo s ním
>telefonujete nebo jezdíte, jste-li stavební firma na
>vaše zakázky, ale nepoužíváte je v nějaké souvislosti
>s vaší realitní činností, třeba na kontrolu
>pronajímaného objektu, který pronajímáte osvobozený od daně.
>V případě že ano, pak by to také spadalo do plnění
>krácených koeficientem. Už je to pochopitelnější?
poikud používá i auto, pneu, benzin a ostatní náklady v sousivisloti s osvobozeným nájmem, tak musí být v kolonce krácený odpočet, nikoliv plný, a pak postupuje stejně jako výše uvedeno.
takže co má v plném, není ke krácení, co je v kráceném - vztah k osvobozeným plněním na výstupu - krátit
Právěže se to nevztahuje k osv.pronájmu, ale jen k mojí obchodní činnosti. Sídlím ve stejné budově, ve které je zmíněný pronájem, takže komunikuji s nájemcem osobně. Daňaři jsem to říkala, ale on stále tvrdil, že musím pokrátit veškerá přijatá plnění bez ohledu, zda se vztahovala k osv.pronájmu či nikoliv....
Nesouhlasím. Když se to k osvobozenému nájmu nevztahuje, máte v přiznání ve sl. v plné výši a nic nekrátíte. FÚ to bude také jasné a hlavně pádným argumentem je, že se auto a telefon vztahuje jen k vaší obchodní činnosti, nikoli realitní. Máte to dobře :-) Hezký den.
podle mě je to špatně, protože pokud se přijaté plnění vztahuje jen k ekonomickým činnostem a plátcům, pak plný nárok na odpočet,
pokud se některá plnění vztahují jen k osvobozeným nájmům, tak
jsou úplně bez nároku na odpočet
a třetí varianta , pokud se plnění vztahují k osvobozeným nájmům i ekonomickým činnostem (to je podle mě váš případ - v jedné budově plátce i neplátce) pak podléhá krácení koeficientem
děkuji za názory, já opravdu auto nepoužívám v souvislosti s podnájmem, jelikož za nájemcem chodím pěšky, telefon také v této souvislosti nepoužívám, jelikož s nájemcem komunikuji osobně... jediný, co souvisí s podnájmem je vyúčtování E.On a to jsem pokrátila..... tak uvidím při případné kontrole....
jediný, co souvisí s
>podnájmem je vyúčtování E.On a to jsem pokrátila..... tak
>uvidím při případné kontrole....
E.On :-( Psala jsem vám včera, jestli elektrikou myslíte elektroinstalaci...
Jestli šlo o vyúčtování elektřiny, tak to máte bohužel chybně. U neplátce jsou u přefakturace el. vody, tepla,.... možné dvě varianty:
1) neuplatňujete DPH na vstupu a podnájemci přefakturujete v celkové ceně
2) uplatníte DPH na vstupu a elektřinu přefakturujete také s DPH
(koeficientem se u vyúčtování E.Onu NIC nekrátí, 390 Kč jste uhradila zbytečně, protože předpokládám, že postup byl u vás ad 2).
Tak pro příště :-)
Částečně se omlouvám. Svou předchozí odpověď jsem brala jen z hlediska přeúčtování energií na vašeho podnájemce. Ale jestli šlo o vaše kanceláře a neplátci za energie nepřefakturováváte, tak tam je krácení koeficientem na místě a měla byste to dobře.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.