Re: vyplacení nemocenské zaměstnavatelem
naše paní mzdová účetní mi to zkontrolovala. Nemocenskou jsem měl napsanou i na výplatnicii, ale zaměstnavatel mi řekl, že ty peníze nemá a že mi je vyplatí v "dohledné" době. nevím, co mu na to mám říct. Aspoň jsem mu nepodepsal převzetí celé částky a opravil jsem ji na skutečně vaplacenou částku. Také mi doporučil podat si přiznání, aby mi nemusel zúčtovat daň. Jestli se mi to prý nelíbí, mohu ze zaměstnání odejít.
Já myslím, že z debaty jasně vyplynulo, že se bavíme o náhradě mzdy, kterou zam-tel vyúčtoval, ale nezaplatil.
Obávám se, že je to začátek konce. Zam-tel platí méně než má, postupně nebude platil vůbec, lidé budou dále pracovat v naději, že třeba...někdy... své peníze uvidí. Jestli už vám dluží 2 měsíce, můžete okamžitě ukončit PP, a máte nárok na dvouměsíční náhradu mzdy.
Jestli neplatí náhradu za nemoc, nezaplatí ani náhradu při zrušení PP pro neplacení mzdy nebo její části, jedině vymáhat soudně. Ale alespoň si opravdu podejte DP, třeba se vám vrátí alespoň nějaké daně. FÚ to alespoň zaručeně vrátí, narozdíl od zaměstnavatele.
děkuju. asi máte pravdu. zaměstnavatel nám ve smlouvě píše jenom nejmenší mzdy a zbytek máme jen na dobré slovo. teď mi bylo řečeno, že tohle už dostávat nebudem a že to byly jen zvláštní odměny se kterými je konec. takže hypotéka, telefony, nájem atd už nemohu zaplatit. prý máme mít našetřeno, ale z čeho, když žijem od výplaty k výplatě? někdy mi přijde, že nejsme zaměstnanci, ale otroci. jdu pryč, fakt to nemá cenu. on staví barák a já nemám děcku na obědy.....je to pěkný svinsto. díky za váš čas a rady. fakt dík.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.