Re: Úroky-vlasnictví domu-Kara, HP, Rena
>§ 15 odst. 4 ZDP si vysvětluji tak, že dům musí nejen
>
>vlastnit, ale i užívat k bydlení svému, rodiny atd.
>§15 odst.3 e) ZDP ...a bytů v nájmu nebo užívání...
>
>Bytů, ne domů. To by muselo jít o byt, ne o rodinný
>dům, >a tady zase píšou, že vlastnit nemusí
>projednávala jsem to s daňařem, a ten mi řekl..mají to
>napsaný špatně :-)))...ale asi by to neprošlo..prostě
>musí být vlastníkem
>
>chápu to stejně, jako Kara dle odst. 3.
U bytové potřeby definované v § 15 odst. 3 ZDP pod písm. a, c, e, musí být splněna podmínka, že předmět bytové potřeby slouží po celé zdaň. období k trvalému bydlení poplatníka nebo k bydlení druhého z manželů, potomků, rodičů nebo prarodičů obou manželů. V případě výstavby stačí, aby byla užívána až po ukončení stavby.
u bytové výstavby uvedené v § 15 odst. 3 ZDP pod písmeny d, f, g musí také sloiužit k trvalému bydlení poplatníka nebo jeho příbuzných, ale stačí až po získání předmětu bytové potřeby.
U bytové potřeby uvedené v § 15 odst. 3 ZDP pod písm. a) a c) postačuje, aby bytová potřeba byla užívána k trvalému bydlení po celý rok až v dalším zdaňovacím období.
>
>
děkuji...mě totiž "zblbnul" daňový poradce, který mi řekl, že §15 e) se to ..ve vlastnictví ...vztahuje ne jen k bytu, ale i k bytovému domu a rodinnému domu....já si to původně myslela dobře...tak jak píšete vy ..protože to vysvětluje odst. 4)
už jsme volala i na FU
Už jsem z toho celá zblblá. Ocituji Pelecha (sice je to z roku 2005, ale v tomto se myslím podmínky neměnily):
Možnost odpočtu u účastníků úvěrové smlouvy v případě "výstavby" a "koupě" bytové potřeby (výstavba bytového nebo rodinného domu, bytu nebo změna stavby nebo koupě pozemku nebo koupě bytového domu, rodinného domu, a to i rozestavěného bytového domu nebo rodinného domu nebo bytu) je však podmíněna vlastnictvím nebo alespoň spoluvlastnictvím bytové potřeby po celé zdaňovací období, resp. alespoň ke konci zdaňovacího období v roce nabytí vlastnictví. Dále tím, že bytový dům, rodinný dům nebo byt užíval poplatník ke svému trvalému bydlení nebo k bydlení manžela, potomků, rodičů nebo prarodičů. V případě výstavby nebo změny stavby takového charakteru, že např. z koupené nemovitosti je použitelné sotva obvodové zdivo a stavba je schopna užívání až po kolaudaci, požaduje zákon podmínku užívání zmíněnými osobami až po kolaudaci.
Podmínka vlastnictví nebo spoluvlastnictví jak při "výstavbě", tak při "koupi" je jednou z podstatných podmínek.
A dále píše příklad: " Hodlají-li např. rodiče řešit bytovou situaci svého syna s nízkými příjmy, je daňově nerozumné, aby s využitím úvěru koupili byt do výlučného vlastnictví syna. Lépe učiní, pokud byt koupí rodiče do svého vlastnictví a syn tento byt bude užívat ke svému trvalému bydlení nebo se stanou všichni spoluvlastníky."
Takže tomu rozumím takto: Syn má malé příjmy a úroky z úvěru by nemohl uplatnit. Když si rodiče vezmou úvěr a koupí byt nebo dům, ale vlastníkem bude jen syn, tak si rodiče nemohou uplatnit úroky z úvěru, přestože byt bude použit k trvalému bydlení potomka, protože oni nebudou vlastníky. Pokud ale byt rodiče koupí do svého vlastnictví nebo do spoluvlastnictví, mohou úroky uplatnit, protože byt bude trvale obývat potomek a oni splní podmínku vlastnictví.Co vy na to?
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.