Re: Nesmyslná evidence DPH, § 100, odst.
Můj názor: než tam psát místo povinného DIČ nějakou značku a dokládat to legendou, raději použít u 50 FP jednoho dodavatele funkci kopírování DIČ ctrl +c, ctrl +v nebo nějaký jiný databázový nástroj, kterým se mi správné DIČ automaticky k dodavateli načte. Protože, když je v zákoně uvedeno, že tam má být DIČ, tak se cokoli jiného FÚ líbit asi nebude :-) Ale to ukáže až čas, jestli je to k něčemu potřebné. Navíc tam původně v návrhu bylo, že se bude muset uvádět i adresa sídla dodavatele, to naštěstí při schvalování zákona vypadlo.
Nestojí, samozřejmě.
Jen píšu, že forma může být jakákoliv. Já to dělám v DOSovské dBASE za podpory SQL a formát čísel a řetězců prostě jednoduše do Excelu nepřeklopím. Museli by si poradit.
Jinak, když DPH začínalo, registrace byla povinná od 6 mega. Dnes je to milión, hovoří se o 3/4 miliónu. Kdyby byli plátci DPH povinně všichni (podnikající subjekty), to by ubylo zbytečné (buzerační) evidence, například s DIČ..
Ale, jak píšete jinde, zákony bohužel dělají oni.
Ještě pozn. k tomu nepřeklopení do Excelu. Jestli byste vážně neměl zauvažovat o nějakém sw. Při kontrole FÚ první co po nás chtěli, bylo překlopení všech našich dat za kontrolované roky do Excelu, tam to pak různě třídili dle částek, dodavatelů, odběratelů, účtů,... a chtěli už jen ke kontrole vytypované doklady, ne všechny a kontrola proběhla v pohodě a velmi rychle. Když půjdou fyzicky doklad po dokladu, budou kontrolovat předlouho. Vím, povinnost mít uct sw není, ale v budoucnu vám to ušetří čas i nervy :-) Hezký den.
Absolvoval jsem minimálně padesát kontrol na FÚ (tedy kontrol svých klientů) a ve všech případech "bez ztráty kytičky" (bez závad). Jediný problém kdysi byl s nějakou falešnou fakturou, kterou si klient někde sehnal, to jsem pochopitelně nemohl tušit...
Evidence, kterou ke kontrole předkládám, je ze strany FÚ hodnocena jako vysoce nadstandardně kvalitní, tady problém opravdu nemám.
Dík za názor, ještě počkám na vyjádření našeho lokálního "šéfa přes DPH" (z FÚ, je dnes na školení), třeba bude přístupnější ;-) Není problém si evidenci upravit na DIČa, ale je to pořádná otrava (a zdržení) je hledat, luštit a přepisovat z každého přijatého daňového dokladu.
Stát není schopen vybrat daně (FÚ je produktivní akorát v přebujelé administrativě a na kontroly čas nezbývá) a kvůli "nespolehlivým plátcům" (možná k tomu tahle evidence směřuje?) budou buzerovat jejich odběratele - a účtaře, kterým přidávají naprosto nesmyslnou práci.
Já to ve svém softu nemám, k čemu taky? Nikdy jsem to nepotřeboval, FÚ to nepotřeboval, tak proč si zbytečně přidávat práci a složitě evidovat každého dodavatele (třeba v případě platby za hotové)?
Že to ve velkých programech je, chápu. Než v takovém ale člověk zaúčtuje jednu položku za hotové, tak (ve založením nového dodavatele, jeho názvem, adresou, DIČem, IČem a kdoví čím) zabere dvě minuty. Bez toho mám zaúčtováno za 15 vteřin.
Pochopitelně, budu-li muset, kolonku DIČ si tam přidám. Ale radost z toho opravdu nemám :-)
To vím. Jenže je i spousta daňových dokladů "mizerné kvality" - stačí ty předtištěné tiskopsy z papírnictví, "daňový doklad", kde prodejce ručně vyplní odběratele, zboží, cenu bez/s daní, DPH (%,Kč), datumy a nahoru bouchne svoje razítko.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.