Re: Ukončení pronájmu a daňové přiznání
Ve smlouvě o pronájmu bytu byste měla mít uvedenu zvlášť částku za nájemné bytu a zvlášť za služby, které se platí zálohově a jsou vyúčtovatelné. Tudíž do přílohy č.2 DPFO uvedete do příjmu jen příjmy z pronájmu a služby jdou mimo přiznání. Pak služby v r. 2013 jen vyúčtujete +- bývalému nájemníkovi. V r.2013 už žádné DPFO kvůli službám podávat nebudete, pokud tedy byt nebudete opět pronajímat.
Nejprve děkuji za reakci! Já to cca 4 roky zpětně dělala tak, že jsem si vedla evidenci o příjmech (celá částka od podnájemníka) a výdajích (služby + náklady na údržbu, tzn. opravy, nový sporák,...) a rozdíl uvedla jako daňový základ. Když to tedy dělám tímto způsobem, budu to přiznání v roce 2013 asi muset podat, že? A je třeba nevyúčtované zálohy na služby uvést v přiznání za rok 2012?
Mám tuto informaci: ve zdaňovacím období, ve kterém dochází k ukončení pronájmu, je třeba mít evidenci o pohledávkách a závazcich za toto zdaňovací období... Ale nevím přesně, co si pod tím představit.
Děkuji
Dobrý den, odpovídám až nyní, kdy jsem se teprve dostala k vaší odpovědi.
Můj názor: Když jste to dělala 4 roky tak, jak jste to popsala, tak v tom určitě pokračujte stejně i při podání DPFO za r. 2012. Jest-li tomu rozumím dobře, tak do příjmů dáváte částku od podnájemníka, ve které máte zahrnuté nájemné i služby a proti tomu dáváte skutečné výdaje = opravy, údržbu, ale i uhrazené zálohy na služby,.. Nevyúčtované zálohy na služby nemůžete uvést do přiznání za r. 2012, protože tam mohou být pouze zaplacené výdaje, a to nevyúčtované a neuhrazené služby nejsou. DPFO v r. 2013 bych na vyúčtované služby při nedoplatku už nepodávala, i když tento nedoplatek půjde bohužel k vaší tíži. Když už nebude v r.2013 příjem z pronájmu, tak bych FÚ zbytečně, kvůli ne úplně správně zvolenému postupu ohledně záloh na služby, nedávala záminku k pochybnostem.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.