Re: Nahlášení účtů na FÚ
pokud chcete do jednoho formuláře nahlásit zrušení a zároveń nový účet, tak formulář nato zrovna na tento případ ideální... i já jsem to byla přímo na FÚ sepisovat a pracovnice FÚ na formulář nadávala... do bodu 12 zadejte nový účet, vypište jestli jste vlastníkem účtu atd... a do další kolonky na účet zadejte ten, který chce zrušit (u bodhu 12 zaškrtněte "zrušení" a udělejte k vypsanému účtu, který chcete zrušit, šipku)... jinak se to tam nenapasujete...
Pokud tento účet používáte pro DPH a chcete ho mít zveřejněný, nemusíte dělat nic, FÚ vám ho má zveřejnit automaticky. ( I když z dřívějších diskuzí tu vyplynulo, že to některé FÚ chtějí oznámit i tak). Pokud ho zveřejněný mít nechcete, ale pozor má to svá určitá úskalí, tak jim musíte na formuláři vyplnit NE ke zveřejnění tohoto účtu a poslat formulář do 28.2.2013.
Ovšem dikce GFŘ zde: http://cds.mfcr.cz/cps/rde/xchg/cds/xsl/financni_sprava_20819.html
"Stávající plátci tak musí čísla všech svých bankovních účtů ... oznámit správci daně nejpozději do 28. 2. 2013."
je celkem výhružná, oni to prostě MUSÍ, MUSÍ a MUSÍ mít nahlášené, tak se pěkně hlašte.
Ale vzhledem k tomu, že od 1/1 zrušili možnost on-line registrací, už se těším, jak jim tam všechny formuláře pošlu 28.2. Nascanované do pdf datovou schránkou. Jen ať tisknou a luští ručně vypsaná numera ...
No já si nejsem jist, že je to pro státní správu usnadnění, již delší dobu nabývám dojmu (začalo to přenesením, pokračuje to zvěřejňováním účtů atd.), že kromě zvýšené administrativy na straně plátců se (možná i násobně) zvyšuje administrativa (a to zcela zbytečná) na straně druhé. A že možná někdo naprosto záměrně finanční úřady těmito zásahy paralyzuje. Což mě na druhé straně vyhovuje.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.