Re: OSVČ a PPM poradil by někdo?
Dobrý den, zálohy na nemocenské si platit můžete - přihlášením k nem. poj. se podníkání stává hlavní činností a musí se platit i zálohy na důchod. poj.
K nemocenskému poj. musíte být přihlášena min. 270 dnů před plánovaným nástupen na PPM - vychází to cca 1 měsíc před otěhotněním.
V závistlosti na výši nemocenského se navyšuje i důchodové poj. - min. je 115,- nemoc a 1836,- důchodové (údaje roku 2012)
Bohužel jsou zálohy brané jako platby a nikdo je nevrátí :-( Je tedy potřeba si pořádně vypočítat, jestli se přihlášení k nemocenskému poj,. kvůli PPM vůbec vyplatí.
Moc děkuji, stránky jsem pročítala, samozřejmě nějaké zásadní věci jsem věděla již předtím, ale vzhledem k tomu, že s tímto nemám zkušenosti, tak jsem se raději ještě obrátila s prosbou o vysvětlení. Ještě jednou moc děkuji Martino, toto jsem potřebovala :-)
Anop jsou nevratné - pokud se platí ve správném poměru důchodové a nemocenské pojištění, tak se poté v přehledu udávají i klasické příjmy a výdaje, ale hlavbní jsou pak kolonky s citací - sama vyměřila MVZ pro výpočet nemoc a důch. pojištění. Opravdu tedy nikdo nic nevrátí - poměr je cca 1:10 - tedy 200,- na nemocenském je 2000,- na zálohách. (spíše tedy ještě více) je opravdu tedy důležité stanovení platby nemocenského, když se musí platit celou dobu těhotenství + něco před tím a dávky jsou z toho pak jen cca půl roku - pokud tedy nenastane situace, že jste nucena být na nemocenské, v tom případě se platí nemocenské min, 3 měsíce a pak jste pojištěna a do doby 270dnů se počítá i doba nemoci a nic se neplatí.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.