Re: vyúčtování daní-cítím se poškozená
>>>>prosím o radu
>>>>
>>>>příjem ze zaměstnání mám hrubá 43812,-
>>>>pojištění 11116,-
>>>>vyplacený daňový bonus 4468,- /jsem samoživitelka/
>>>>z dohody mám příjem 6100,-
>>>>ŽP zaplacené 8220,-
>>>>byla jsem 8 měsíců v PN
>>>>
>>>>Mám na něco nárok? Zaměstnavatel mi řekl, že ne
>>>Záleží na tom, jakou daní Vám byla daněna dohoda.
>>>Pokud zálohovou, tak máte nárok na vratku bonusu na
>>>dítě.
>>>Pokud srážkovou, bohužel ne.
>>
>>Z té dohody jste měla jednorázový příjem 6100 nebo
>>jste měsíčně dostávala určitou částku a celkem je to
>>6100? A byla to dohoda u jednoho zaměstnavatele nebo
>>někde
>>jinde?
>
>dohoda byla 3 měsíce po 2030,- 2030,- 2040,- a dohoda
>byla u jiného zaměstnavatele ještě jsem zapomněla napsat že mám ID 1 stupně
To ani nezkoušejte. To jde za podmínky, že by nebyl jiný zaměstnavatel,tudíž nebylo jinde podepsáno prohlášení. v tom případě by do 15.2. násl.roku šlo dodatečně podepsat prohlášení, srážková daň by byla převedena na zálohovou a bylo by možné ji vrátit. V tomto případě s tím opravdu nic nenaděláte, zaměstnavatel má pravdu. Pro doplacení bonusu na dítě je potřeba hrubá mzda alespoň 48 tis,a tu nemáte, protože dohoda byla daněna srážkovou daní a do tohoto příjmu se nepočítá.
napsala jsem to, protože mi jednou referentka na Fú tvrdila, že když je to výhodnější pro zaměstnance, může požádat o přepočet na daň zálohovou. Sama jsem to ještě nezkoušela nikomu tak přepočátat. Ale co víme, za pokus to možná stojí, aby si paní zašla sama na Fú a taky se dotazala. Buď ji to vyjde, nebo zůstane na tom, co má. Nic neztratí.
A co s tím má FÚ? To je snad záležitost mzdovky. Jak už psala kolegyně víše, to by šlo v případě, že by měla pouze jednoho zaměstnavatele, kde nebylo podepsané prohlášení. Pak jde dodatečně podepsat a tím pádem se opraví srážková na zálohovou. Ale nejde to v případě, že tazatelka měla současně 2 zaměstnání.
To není možné. Pokud ta dohoda byla současně s tím prvním zaměstnáním, tak jste ji ani podepsat nesměla, protože pokud má člověk 2 nebo více zaměstnání současně, může podepsat prohlášení pouze u jednoho zaměstnavatele (kterého si vybere). Měla ta zaměstnání souběžně nebo jste byla zaměstnaná někde, tam jste skončila a pak jste pracovala na dohodu?
Byla Vám z těch odměn z dohody srážená nějaká daň?
.
>>>>A co s tím má FÚ? To je snad záležitost mzdovky. Jak
>>>>už psala kolegyně víše, to by šlo v případě, že by
>>>>měla
>>>>pouze jednoho zaměstnavatele, kde nebylo podepsané
>>>>prohlášení. Pak jde dodatečně podepsat a tím pádem se
>>>>opraví srážková na zálohovou. Ale nejde to v případě,
>>>>že
>>>>tazatelka měla současně 2 zaměstnání.
>>>Ale já mám dojem že jsem podepisovala prohlášení i na
>>>dohodu
>>
>>To není možné. Pokud ta dohoda byla současně s tím
>>prvním zaměstnáním, tak jste ji ani podepsat nesměla,
>>protože pokud má člověk 2 nebo více zaměstnání
>>současně,
>>může podepsat prohlášení pouze u jednoho
>>zaměstnavatele (kterého si vybere). Měla ta zaměstnání
>>souběžně
>>nebo jste byla zaměstnaná někde, tam jste skončila a
>>pak
>>jste pracovala na dohodu?
>>Byla Vám z těch odměn z dohody srážená nějaká daň?
>Ne nebyla, ale asi v tom je nějaký zmatek protože u
>svého zaměstnavatele jsem prohlášení nepodepisovala, ale
>žádnou daň v potvrzení o zdanitelných příjmech nemám,
>jak jsem psala ve své otázce hned na začátku.
>Zaměstnání byla souběžně
Z těch odměn z dohody Vám nebyla sražená žádná daň? Čili jste vždycky dostala kolik hrubého, tolik čistého? Pak to opravdu vypadá, že jste měla u toho zaměstnavatele na dohodu podepsané prohlášení.
Ještě tedy jednou: byla jste zaměstnaná v pracovním poměru u zaměstnavatele A. Tam jste měla podepsané prohlášení a mzdu. Pak jste marodila. U zaměstnavatele B jste pracovala na dohodu.
Nepracovala jste u B na tu dohodu náhodou v době, kdy jste u A byla na nemocenské a neměla jste u něj žádné příjmy? Můžete sem napsat, v kterých měsících jste měla mzdu od A a v kterých měsících odměnu z dohod u B? A druhá otázka: vystavil Vám zaměstnavatel B (DPP) potvrzení o zdanitelných příjmech a zatrhl tam, že bylo podepsané prohlášení?
2.1.-27.2. práce+dohoda
28.2.-31.7. PN
1.8.-31.8. práce+dohoda
1.9.-30.9. práce+dohoda
3.10. PN dosud
Potvrzení o zdan.příjmech není zaškrtnuto podepsání prohlášení ani ano ani ne
příjem 32696 + pojistné 11116 + daň.bonus 4468 daň 0
víc tam není
>>Z těch odměn z dohody Vám nebyla sražená žádná daň?
>>Čili jste vždycky dostala kolik hrubého, tolik
>>čistého?
>2.1.-27.2. práce+dohoda
>28.2.-31.7. PN
>1.8.-31.8. práce+dohoda
>1.9.-30.9. práce+dohoda
>3.10. PN dosud
>Potvrzení o zdan.příjmech není zaškrtnuto podepsání
>prohlášení ani ano ani ne
>příjem 32696 + pojistné 11116 + daň.bonus 4468 daň 0
>víc tam není
Vy píšete o potvrzení o zd. příjmech od zaměstnavatele a, tzn. z pracovního poměru. Tam jste měla ten příjem 32696 Kč, že? A tam jste taky určitě měla podepsané prohlášení, protože jinak by Vám sráželi daň a nebyl by vyplacen ten bonus. Ale já jsem měla na myslí mysli potvrzení o zdanitelných příjmech od B, tzn. z těch dohod. Pokud Vám ho B nechce vystavit, pak to znamená, že dohody byly správně srážené srážkovou daní (na druhou stranu je divné, že jste psala, že Vám z těch dohod nebyla srážená žádná daň. Skutečně jste dostala z dohod kolik hrubého tolik čistého?)
Ale tak jak to píšete, pak je vidět, že jste měla zároveň od zaměstnavatele A příjem z pracovního poměru a tady jste měla podepsané prohlášení a zároveň jste měla příjem z DPP a tady jste tudíž nesměla mít podepsané prohlášení. Takže příjem z DPP musel být zdaněný srážkovou daní a nemůže se tedy zahrnout k těm příjmům z pracovního poměru. Takže jste nedosáhla výdělku 48000, který se zdaňuje zálohovou daní a tudíž zbytek bonusů na dítě bohužel nenáleží.
Na začátku píšete, že jste měla příjem od z-tele v hrubém 43812 Kč, teď najednou, že to bylo 32 tis. Takže kdyby to bylo 32 tis, i s těmi připočtenými 6 tis na dohodu by to nebylo celkem 48 tis, které potřebujete k tomu, aby vám byl doplacen bonus.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.