Re: Předčasný důchod a sleva na poplatní
Důležité je, jestli byl k 1.1.2013 poživatelem starobního důchodu, když byl potom nemá nárok na slevu na poplatníka
Ok. Takže za celý rok nebude mít nárok na slevu na poplatníka, protože k 1.1.2013 byl poživatelem předčasného starobního důchodu. Díky za odpověď
já si to nemyslím. Pokud 1.1. nastoupil do PP, nebude poživatelem starobního důchodu, důchod za 1/2013 bude muset vrátit, takže podle mého nárok na slevu v tomto případě je.
no logické by to bylo, ale v zákoně §35ba, odst. 1)a je přímo uvedeno: "daň se nesnižuje u poplatníka, který k 1. lednu zdaňovacího období pobírá starobní důchod...." a tím to hasne. Takže klasicky...každý si to vykládá jinak.
Máte pravdu, to jsem přehlédla, a proto jsem odpověděla tak, jak jsem odpověděla. takže jsem vás zmátla (nebo sama sebe ?), za což se omlouvám.
takže se tu všichni shodneme, že i přesto, že v průběhu roku dojde k přerušení pobírání důchodu u předčasného důchodce z důvodu výdělečné činnosti, nemá tento poplatník nárok na základní slevu na poplatníka?
Teď nevím, jak to myslíte, ale když byl pobíraný starobní důchod 1.1.2013 (ať už předčasný nebo normální), tak tento člověk nemá nárok na slevu na poplatníka v roce 2013, ať už do práce nastoupil kdykoli. Ne?
Kdyby nastoupil 1.1., tak by mu od 1.1. předčasný důchod odebrali, takže by ho nepobíral a měl by nárok na slevu na popl. Ale protože nastoupil až 1.2., tak v lednu důchod pobíral, a proto nemá nárok na slevu.