Re: ubytování + snídaně
>>>>Dobrý den,
>>>>na faktuře s penzionu mi přinesli 15% ubytování a 21%
>>>>snídaně. Mohu to dat celé na 518 nebo kam se účtují
>>>>snídaně? Vždy jsem totiž měla snídaně dohromady s
>>>>ubytováním.
>>>>
>>>>Děkuji
>>>
>>>Já toto (obojí) účtuji na 512.
>>připojuji se k dotazu. tak pokud mám doklad na
>>ubytování a další položka je snídaně, oboje dávate
>>daňově ?
>>stravné pak jen pokrátíte, pokud vyplácíte ?
>
>Ano, oboje dám daňově a pokrátím stravné.
Re: ubytování + snídaně
>>>>>>Dobrý den,
>>>>>>na faktuře s penzionu mi přinesli 15% ubytování a 21%
>>>>>>snídaně. Mohu to dat celé na 518 nebo kam se účtují
>>>>>>snídaně? Vždy jsem totiž měla snídaně dohromady s
>>>>>>ubytováním.
>>>>>>
>>>>>>Děkuji
>>>>>
>diky za radu
Řešení otázky, zda hodnota stravy poskytnuté zaměstnanci na pracovní cestě je daňově uznatelným nákladem zam-le, je složitější.
Protože ZDP v ust. § 24, § 25 ani v jiných toto přímo neřeší, bylo MF po jednání s Komorou daň. poradců přijato stanovisko, z něhož v zásadě vyplývá, že POKUD JE STRAVA NEDÍLNOU SOUČÁSTÍ POSKYTOVANÉ SLUŽBY (ubytování, školení apod.), JE HODNOTA STRAVY DAŇOVĚ UZNATELNÝM NÁKLADEM ZAM-LE.
Je-li např. stanovena ubytovatelem cena ubytování včetně snídaně ve výši 1.500,- Kč (ať je na dokladu uvedena či není uvedena cena snídaně), nelze se bez uhrazení celé částky v tomto ubytov. zařízení ubytovat.
Pokud tedy ale strava není NEODDĚLITELNOU součástí příslušné služby, nejde o daňově uznatelný náklad, a poku si ji zam-c zajistí sám, nelze mu ji, bez následného správného daňového řešení na straně zam-le i zam-ce, ani proplatit.
Byla-li tedy snídaně vyčíslena zvlášť i s odpovídající sazbou DPH, není neoddělitelnou součástí ubytování (byla by ve stejné sazbě s ubytováním), jde soukromý výdaj zam-ce. Postupujete tedy tak, jak je uvedeno v odstavci výše.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.