Re: zveřjňování účtů-žádosti od zákazník
taky se mi to stalo a je to nesmysl, nic takového jim neposílám.
Můžu jim poslat smlouvu o BU který se bude shodovat s BU na faktuře, a na FU nahlásím jiný BU a budou stejně nahraní. Nedává to logiku, to zase některé účetní jsou aktivní a přitom tomu vůbec nerozumí.
K čemu jim pak to prohlášení jako bude? ze zákona mají povinnost kontrolovat BU v REGISTRU od správců daně, a ne nějakém prohlášení.
Info z Fú
Informovala jsem se na našem Fú a bylo mi řečeno, že pokud nemáme změnu v účtech, které jsme již Fú hlásili, nemáme nic psát, oni je zveřejní sami, pokud jim nenahlásíme jiná čísla účtů.
Jihočeský kraj, píšu to proto, že si můžete ušetřit práci a dát jen jeden telefonát na Fú.
Re: Info z Fú
Zákon 502/2012 Sb.
kterým se mění zákon č. 235/2004 Sb., o dani z přidané hodnoty, ve znění pozdějších předpisů, a další související zákony
Přechodná ustanovení
9. Osoba povinná k dani, která byla ke dni předcházejícímu dni nabytí účinnosti tohoto zákona plátcem, je povinna oznámit správci daně do 2 měsíců ode dne nabytí účinnosti tohoto zákona údaje uvedené v § 96 zákona č. 235/2004 Sb., ve znění účinném ode dne nabytí účinnosti tohoto zákona. Pokud tato osoba nesplní tuto povinnost, má se za to, že určila ke zveřejnění všechny účty, které správce daně vede na základě její registrační povinnosti.
Já s Vámi nehodlám polemizovat o tom, zda je možno na základě znění druhé věty uvažovat o zproštění povinnosti, vyplývající z věty 1. bodu 9. Já jen vím, že na GFŘ si to vykládají jinak, než Vy a mnozí další.
A také si živě umím představit, co se může stát, když účty nezveřejníte a budete čekat, že to za Vás udělá berňák. Když to nestihnou - kdopak bude mít asi účty zveřejněné dřív, co myslíte ?
Podle mého názoru je první větou do zákona vetknuta povinnost oznámit údaje. Plátce tuto svoji povinnost buď splní, nebo nesplní. Pokud nesplní, pak má FÚ podle věty druhé v rukávu plán B, aby zveřejňování nevázlo. Myslím, že rychleji budou zveřejněny účty těch, kteří nic neoznamovali.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.