Re: ČSSZ elektronicky - prosím
Dokumenty pro ČSSZ lze elektronicky posílat přes Veřejné rozhraní elektronických podání (VREP), což je komunikační kanál ČSSZ, který vzniknul po zrušení možnosti posílat přes Portál veřejné správy. Dokumenty se posílají ve formátu XML. Pro komunikaci mezi mzdovým programem a VREP existují komunikační programy
tak vám asi nezbude nic jiného než přistoupit na ten jejich "podivuhodný" VREP. já bych si ale raději zřídil datovku, protože tou komunikuje FÚ,katastrální,zdravky a v budoucnu o ostatní právnické a fyzické osoby.VREP je moc specifický jen pro jednu instituci.
Přikláním se ke stejné odpovědi, určitě je výhodnější nechat si zřídit datovou schránku, je to bezplatné a dá se přes ní komunikovat se všemi úřady, včetně zdravotních pojišťoven, kam se každý měsíc posílá minimálně hlášení zaměstnavatele. V případě, že jich máte víc a to není žádná vyjímka, Vám to usnadní práci a ušetří čas.
plné moci - přes datovku
Prosím o zkušenosti- mám klienty OSVČ. Nemají tedy dat. schránky.
Pokud bych si já jako externí účetní (OSVČ) zřídila datovku na sebe - bude po mě chtít OSSZ, ZP, FÚ plné moci k zasílání přes mou datovku?
(zatím posílám přes VREP na OSSZ a plné moci musí být na vše. Když to hodím na podatelnu papírově - tak mě nikdo nelustruje. Připadá mi to padlé na hlavu.)
Re: plné moci - přes datovku
Evo M, mám obavu, že rada, aby si vyřídila jako externí účetní plnou moc k zasílání písemností ze své datové schránky není dobrá.
Neřeší to spoustu věcí a navíc řada podání do datové schránky fÚ za klienta bude neplatná.
Jak prosím zaručí, aby písemnosti byly podepsány (elektronicky) osobou, která je oprávněna k podpisu? Bude u všech požadovat zřízení elektronického podpisu.
Samozřejmě to dle mne má další úskalí.
S plnou mocí na FÚ nelze zacházet zjednodušujícím způsobem :-)
Já vás ještě trochu vyvedu z omylu.
Neušetříte.
Aby byl dokument poslaný z datové schránky chápán později jako originál ( např. z důvodů prokazování odeslání podání a jeho obsahu - pro případné kontrolní období - několik let - v nejhorším případě 10 let)
musíte podání z datové schránky konvertovat a to za poplatek.
>>>>>>S plnou mocí na FÚ nelze zacházet zjednodušujícím
>>>>>>způsobem :-)
>>>>>
>>>>>Díky za odpovědi. A jsem tam, kde jsem byla.
>>>>>Shrnu to:
>>>>>Když zřídím datovku - vyhnu se poplatku za el.
>>>>>podpis.
>>>>>Zdr. pojišťovny taky budou chtít plnou moc (ale
>>>>>ušetřím za známky - posílám to poštou).
>>>>>FÚ nevyřeším. Zase polovičaté řešení.
>>>>Já vás ještě trochu vyvedu z omylu.
>>>>Neušetříte.
>>>>Aby byl dokument poslaný z datové schránky chápán
>>>>později jako originál ( např. z důvodů prokazování
>>>>odeslání podání a jeho obsahu - pro případné
>>>>kontrolní
>>>>období
>>>>- několik let - v nejhorším případě 10 let)
>>>>musíte podání z datové schránky konvertovat a to za
>>>>poplatek.
>>>
>>>V případě, že pošlou oni něco mě.
>>>A budou mi i posílat věci mých klientů do mé datovky?
To závisí, jakou budete mít plnou moc.
Pak ovšem odpovídáte klientovi i za to, že něco špatně vyhodnotíte, nebudete na něco adekvátně reagovat, zejména u finančního úřadu doporučuji bedlivě prostudovat všechna ustanovení daňového řádu týkající se doručování písemností, lhůt, zahájení všech řízení.
A také zákon o elektronických úkonech.
Jinak lehce klientovi něco projedete a ani nebudete vědět co.
>>>To zase nechci. Chci to jen pro posílání dokladů na
>>>st. úřady.
>>>Asi tohle vzdám a dál budu utrácet za el. podpis.
>>Ne i v případě, že posíláte vy.
>>Když se někde něco ztratí, zarachotí - jak dokážete,
>>že jste to opravdu poslala a že obsah je ten, který
>>uvádíte.
>>Zejména to bude zajímavé v případě soudních sporů z
>>jednotlivými institucemi.
>
>To je dobrý :-)
>
>Když posílám na VREP - dostávám potvrzující e-mail, že
>podání bylo přijato. V případě Vámi uvedeného
>"zašantročení" na straně OSSZ - stačí mi tento potvrzující
>e-mail jako obrana?
V běžných případech pravděpodobně ano, ale v případě správních řízení, soudu ne.
A u finančního úřau to zajistíte jak?
Na FÚ nosím všechno osobně. (nebo jsem na vzdálenější posílala doporučeně, ale i to už jsem letos zrušila. I pro vzdálené FÚ to nosím na ten nejbližší osobně)
Závěr: zůstanu u VREPU.
Já odesílám na OSSZ, potvrzení mám.
ZP - poštou, FÚ - osobně
Nechci do své datovky nic od klientů - ať si (ne-)přebírají poštu sami.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.